2019.12.07. 06:00
Fényárban úszik Hévíz az ünnepek alatt
Tíz méteres karácsonyfa és ünnepi fények várnak bennünket az adventi időszakban Hévízen.

A város karácsonyfája ezúttal a Vajda Ákos utcából került a Festetics térre, ahol kedden a Gamesz munkatársai díszítették fel.

– Általában magánterületről vágunk ki fát, így történt ez most is – mondta Laczkó Mária, a Gamesz igazgatója.
– A hévízi emberek karácsony után szívesen kiültetik a fenyőfákat, s gyönyörködnek bennük, míg azok akkorára nőnek, hogy már akadályozzák a közlekedést, a be- és kilátást. Ilyen esetekben szoktak minket megkeresni, felajánlva a fát. Mi ezek közül választjuk ki a legszebbet advent kezdetén. Az ingatlantulajdonos előnye, hogy elkerül tőle a fa, mindenféle hulladék és rombolás nélkül, sőt, még a helyét is feltöltjük földdel, a város nyereménye pedig minden esztendőben egy-egy gyönyörű karácsonyfa, amely a belváros ékessége az ünnepi időszakban.

Karácsonyfa

Így készült el ma délutánra Hévíz csodás idei karácsonyfája, nagyjából 36 óra leforgása alatt. 🙂 Nézzétek meg milyen fantasztikus lett! 🙂 Köszönjük a GAMESZ dolgozóinak ezt az aprólékos és időigényes munkát! #karacsonyfa #xmastree #christmastree

Közzétette: Hévíz Az Élet Forrása – 2019. november 27., szerda

A most már a Festetics téren pompázó fenyő egy garázsok előtti magánterületet díszített, de kinőtte a helyét, hamarosan pedig a közlekedést is nehezítette volna. A Gamesz dolgozói egy nagy daru segítségével vágták és emelték ki, majd a Rózsakert épületével szemben állították fel, ügyelve arra, hogy tökéletesen, egyenesen álljon. Alját betontalpba faragták, s a fenyőt több irányból is épületekhez, nagy, stabil fákhoz rögzítették, így szavatolva a biztonságot. Hévíz karácsonyfája tehát nem lesz játéka mindenféle szélnek…

A város advent idején is a minőséget tükrözi Fotók: Péter Árpád

Közben ünnepi fénybe öltözik a város. Az E.ON tulajdonában álló villanyoszlopokra egy beszerzési eljárás után kiválasztott alvállalkozó helyezi ki a díszeket, mert az ilyen helyeken csak minősített szerelők dolgozhatnak. A munka várhatóan pénteken zárul. Máshol a Gamesz műszaki munkatársai serénykednek, akik az önkormányzat tulajdonában lévő oszlopokat díszítik fel, emellett például a Park és a Honvéd utcai lépcsők környezetét, az Erzsébet királyné és a Rákóczi utcát, a Festetics teret, a piac környékét, és sok más közterületet. Általuk kerül fénydísz a polgármesteri hivatal, a könyvtár, a két iskola és óvoda, a Gamesz étterme és a Teréz Anya otthon épületére, illetve a környezetébe.

– Barátságos, meleg fénnyel szeretnénk egy kicsit megvilágosítani, megvidámítani a téli sötétséget – mondta Laczkó Mária. – Szép, egységes rendszerünk van, amelyet modern, energiatakarékos, meleg fényű led izzókból állítottunk össze, hogy a hidegben, vagy akár a hóesésben a barátságosság érzését keltse. Egy kis csavarral mindehhez 10 százaléknyi hófehér villanó ledfényt kevertünk, amitől mindez szikrázó látványt ad.

Kép: pixavay

A Gamesz igazgatója hozzátette: a belvárosi kandeláberekre egyedileg építtetett fényfüggönyöket helyeznek ki, és néhány lombhullató fát is feldíszítenek a város jellegzetes pontjain.

A polgármesteri hivatal előtt lévő gyönyörű atlaszcédrus – olyan, amilyet Csontváry is megfestett – fénybe öltöztetésének külön tudománya van. Ez a fa ugyanis nem szabályos, kúp alakú fenyő, ágai kilógnak, hosszabbak. A füzérekkel azonban a Gamesz dolgozói mégis szabályos fényformát adnak neki, ami ebben az időszakban Hévíz egyik fontos látványossága. Akárcsak a Széchenyi utcai körforgalomnál magasodó páfrányfenyő, amelyet a fő út felújításakor mentettek meg, s ültettek át. Magaslaton, öt út kereszteződésében áll, tehát szinte mindenki találkozhat vele, és messziről is látszik. Nos, miután tavaly kiépítették hozzá az áramvételi lehetőséget, most már ez is fénypompával hangolja az itt lakókat és a vendégeket az ünnepi időszakra.

Mindezeken túl a Rózsakert épületén és a Festetics téri karácsonyfán futófényes led jégcsap fokozza a látványt, és fejezi ki azt a minőséget, amit Hévíz az élet számos területén képvisel, megjelenít.

Kattints ide, hogy megtudd, milyen programok várnak Hévízen az advent idején!

Nyitókép: pixabay

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva