likeBalaton.hu | 2022.10.05. 08:00
HévíziBivaly, az egyedülálló, kalandos sportesemény
A futást és evezést ötvözik a Hévízibivaly duatlon versenyen, ahol a novemberben gőzölgő Hévíz-patakon és annak a partján zajlanak a küzdelmek.

Novemberben lesz a Hévízibivaly Duatlon

Egyre népszerűbbek hazánkban is az amatőr és profi sportversenyek, tömegsport rendezvények. Szezonjuk is egyre inkább kitolódik az év bármely időszakára, mégis vannak egészen különleges események, melyek akár a sportág, akár a helyszín vagy épp az időpont miatt kilógnak a sorból. A HéVíziBivaly Duatlon több ilyen szempontból is egyedülálló.

hévízibivaly

Igazi örömverseny volt
Fotó: Hévízbivaly hivatalos / Sallai Gábor

 

A program különlegességei:
• novemberben van, szabadtéren és akár még hóesésben is megrendezik,
• az egyetlen hazai, télen is gőzölgő patakon és annak töltésén,
• a futás és az evezés sportágakat ötvözi, ami nem megszokott,
• bárki elindulhat, aki szeretné teljesíteni a kihívást 16-tól 96 éves korig,
• mivel nemzeti park területen történik 250 főben limitált a létszám, így szinte családias a hangulat,
• a befutó a világ legnagyobb termáltavának partjánál van, így a célfotó háttere maga a Hévízi-tó, ahol akár még csobbanhatnak is a versenyt követően a résztvevők,
• és ráadásul még tudatosan „zöld” is.

hévízibivaly

Nevezz, vár a Hévízibivaly

Október 30-ig lehet nevezni egyéni és csapat kategóriákban a 2022. november 5-i Hévízibivaly Duatlon versenyre, amit a Hévízi Turisztikai Np Kft. szervez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, valamint a Vidra Vizitúra csapatának együttműködésével. A tavalyi nagy siker után idén másodszor indulhatnak el amatőr és profi versenyzők a Hévíz-patak csodás környezetében, hogy megmutassák bárkiben ott lakozhat a „bivalyerő”.

hévízibivaly

Evezéssel indult a verseny
Fotó: Hévízbivaly hivatalos / Sallai Gábor

 

A helyszín atmoszférája egészen különleges, ugyanis az egyedülálló, novemberben is melegen gőzölgő Hévíz-patakon és annak partján rendezik.
A verseny a Hévízi-tóból kifolyó meleg vízű patak zsilipjétől indul bérelt/vagy saját kenukkal, kajakokkal, SUP-okkal, majd nagyjából 10 km evezés után a csapatok partra szállnak és futásra váltanak. A táv visszafelé is a patak partján vezet, vadregényes környezetben. Végül Hévízre visszaérve egy kis erdei kitérőt követően mindenki a Hévízi-tó partján felállított célkapuba érkezik, ahol átveheti befutóérmét. Nagyjából délután 4 óra magasságában végül kiderül, kik a kategóriák legjobbjai, kik teljesítették a leggyorsabban a távot.

hévízibivaly

10 km-es levezető futás
Fotó: Hévízbivaly hivatalos / Sallai Gábor

Imádták a versenyzők

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Np Kft. ügyvezetője, a program fő szervezője elmondta, hogy a tavalyi résztvevők a verseny után arról számoltak be, hogy még a hűvös és esős időjárás ellenére is igazán jó hangulatú versenyen vehettek részt. Mivel a csapatok a viszonylag szűk, lassú folyású és sekély patakon nem egyszerre, hanem időzítve indulnak, így mindenki a saját idejével küzd. Sokan úgy vágtak neki a megmérettetésnek, hogy korábban nem, vagy csak alig ültek kenuban, mások a futással álltak hadilábon. Az esélyek végül mégis kiegyenlítődtek, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb résztvevő az újdonság, a kaland kedvéért jött el Hévízre, és nem is csalódott az élményben.
A fényképeket és az eseményről készült videót visszanézve nem is lehet e felől kétségünk!

hévízibivaly

Mindenki nyert, aki elindult a versenyen
Fotó: Hévízbivaly hivatalos / Sallai Gábor

Miért hévízi bivaly?

Mert, alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben. Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal.
Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, az útvonal mentén pedig több helyen szarvasmarhák is rácsodálkoznak a sportokra, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.

hévízibivaly

A zalamegyei hévízi kénes iszapos meleg tó levezető csatornáját bivalyokkal tipratják, hogy a növényiszap a meleg víz lefolyását ne gátolja.
Forrás: Az Érdekes Újság 1918.

 

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva