Péter B. Árpád / zaol.hu | 2020.10.17. 06:00
Ízkalandok várnak ránk Hévízen
A város borára, a Kányaváry Krónikára alapuló étel- és desszertkülönlegességek, bemutatók, kóstolók és látványfőzés várja az előttünk álló hétvégén Hévíz vendégeit.

A „Variációk ABORRA” elnevezésű különleges fesztivál keretében a város hotelei, éttermei és cukrászdái kínálnak programot és ínyencségeket péntektől vasárnapig. Hévízen a zalaszabari Kányaváry Borbirtok aranyérmes nedűje, a Krónika játssza a főszerepet ezekben a napokban, amely számos új, egyedi ízt inspirált.

– A mostani gazdasági környezetben fontos, hogyan tudjuk a főként belföldi vendégeinket megszólítani, kiszolgálni, ugyanakkor segíteni a város szolgáltatóit is – mondta portálunknak Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.
– Ezért született meg ennek a hétvégének az ötlete, amely remélhetőleg sokakat csábít hozzánk. S persze az is célunk, hogy a város kiváló borát minél többekkel megismertessük.

Aki csatlakozott, továbbgondolta a Kis-Balaton közvetlen szomszédságában született chardonnay-t, így született például borkrémleves, „megbolondított” tokhal, különleges fagylalt- és tortakreáció is. Ami az egyes helyszínekben közös és egységes, az a tányéralátét, amelyen olvasható a hétvége teljes kínálata, a másik oldalán pedig a receptek találhatók, hogy a vállalkozó kedvűek otthon is elkészíthessék az ételkülönlegességeket.

A Sissy kávézóban extra fagylaltot és tortát kreáltak a Krónikára alapozva, képünkön Prosztovicsné Pópity Tímea
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

 

A Sissy kávézóban az újonnan kialakított cukrászat kvalitásait is szeretnék bemutatni ezen a hétvégén, ezért Prosztovicsné Pópity Tímea tulajdonos cukrász kollégájával, Balázs Gyöngyivel egy sajttortát alkotott. Mint elárulta, a piskótát locsolták meg a Krónikával, de került bor a mascarponés krémbe is. A fagylaltnál pedig egy boros alapreceptet gondolt tovább Tímea, a chardonnay karakterének megfelelően, így mivel a Krónika zöldalma illatú, hát ebből a gyümölcsből is csempészett bele.

A Brix Bistro a város egyik legnépszerűbb gasztronómiai helyszíne, így csatlakozása természetes volt ehhez a tematikus hétvégéhez, fogalmazott Kovács Krisztina, a Bonvital Hotel igazgatója, aki elárulta, a Krónikával nyár elején ismerkedett meg, Hévíz borának választásakor, s már akkor gondolkodtak azon, hogy ezt „brixesítik” – új minőséget teremtve a minőségből.

A Brixben igazi zalai különlegességet találtak ki erre a hétvégére. Képünkön Kovács Krisztina és Józsi Norbert
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

 

– A borhoz próbáltuk igazítani ezt az ételt – vette át a szót Józsi Norbert séf –, s mivel ebben a régióban ismert a keszthelyi tokhal, ezt választottam alapként, s ősz, illetve szüreti idő lévén, a szőlő is megjelenik a kompozícióban.

A tokhalat chradonnay habbal kínálják, ami gyakorlatilag egy szifonból szervírozott különleges hollandi mártás, a körete pedig sós túrógombóc, aminek a morzsájába tokhaltepertőt kevertek. Emellett szőlőmagolajon házilag savanyított káposzta is kerül a tányérra. S amikor tudósítónk, hallván az izgalmas étek kulisszatitkait, érdeklődött, miféle tudás, érzék szükséges az ilyen kreációhoz, Józsi Norbert csak így válaszolt:

– Szeretni kell a szakmát és fantázia, semmi más. S persze fontos az is, hogy olyan dolgokat párosítsunk, amik összeillenek.

A Brixben a különleges tokhalat szombaton látványfőzés és gasztroshow keretében is elkészítik 11, 13 és 15 órakor, emellett barista bemutató várja a az élményre (is) éhes vendégeket.

Nyitókép: shutterstock

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva