Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.05.16. 10:00
Kézben cipelték a megmentésre váró ólomüveg ablakot a hévízi restaurátorok
Gyönyörű, bár sérült ólmozott üvegablakot mentettek ki az egykori Pátria Hotel épületéből a hévízi múzeum munkatársai. A tervek szerint a becses darabot restaurálják, majd beépítik a kulturális intézményben.

Az art déco stílusban épült egykori hotel különleges ablakára már korábban felfigyelt Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója. Iparművészként felkérték, hogy restaurálja az ólmozott üvegablakot, amit ő felmért, kutatott utána és szakleírást készített róla. A munkából azonban semmi nem lett, mert az üzemeltető cég időközben tönkrement.

Amikor azonban híre ment, hogy az épületet felújítják, az igazgató felvette a kapcsolatot a tulajdonossal, hogy elkérje a múzeum számára a pincében porosodó, művészi értékkel bíró, nagyméretű ablakot. A válasz beleegyező volt, így a Festetics György Művelődési Központ munkatársai a kezükben vitték át a közeli egykori Pátriából a súlyos darabot. Minden más szállítási mód roppant körülményes és bonyolult lett volna, fogalmazott Hermann Katalin.

Hermann Katalin a különleges üvegablakkal. Előbb restaurálják, majd beépítik
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Az ablak négyzetekre tagolt elemekből áll, és mindegyikben egy-egy különböző színű lótuszvirág látható, ami Hévíz jól ismert jelképe – mutatta az igazgató, tisztítás közben. – Terveink szerint most megragasztjuk a sérült részeket, kipótoljuk a hiányokat, majd átforrasztom az ólmozást, amitől visszanyeri az ablak az eredeti tartását. Ezt követően pedig beépítenénk a múzeum épületébe, a reményeink szerint még az idén.

Egy ilyen ablak elkészítése ma több millió forintba kerülne, lévén nagy az alapterülete, kivitelezése pedig komoly szaktudást igényel. Egy ilyen alkotás ugyanis úgy készül, hogy a tervezőkarton alapján az üvegelemeket kivágják, az egyes darabokat festik, majd beégetik, végül így kerülnek, külön-külön, az ólomsínek közé.

– Az ablak művészi értékét az adja, hogy remek terv alapján, igényes kivitelezéssel készült – tette hozzá Hermann Katalin. – Valószínűleg egy pesti műhelyben, de ezt nem tudjuk pontosan, mert nincs rajta mesterjelzés, és levéltári adatok sem állnak rendelkezésünkre az ólmozott üvegablakkal kapcsolatban. Az is tisztázatlan egyelőre, hogy pontosan mikor építették be a helyére.

Az egykori Pátria Hotel országosan ismert volt, a Rákóczi út gyógykórház felőli végén állt, a Zsófia villa mellett. Egy 40-es évekbeli képeslapra is rákerült épületben 39 kiadható vendégszoba volt, aljában pedig parfüméria működött.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva