zaol.hu/Péter B. Árpád | 2021.04.02. 12:00
Megújul a Hévízi-tó körüli véderdő, a kifolyót szélesítik
Turisztikai látványosság (is) lesz a véderdő. A tóvédelmi program jól halad, már csaknem teljesen kész az új sétány, és őszig valamennyi tervezett fejlesztéssel végeznek a szakemberek.

A 660 milliós projektben a hévízi önkormányzat a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházzal, valamint a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvánnyal dolgozik együtt. A konzorciumi partnerek képviselői a minap bejáráson vették szemügyre a munkálatokat.

A védett területen több fejlesztés halad párhuzamosan, például lombkorona-kilátó épül, tanösvényeket alakítanak ki és megújítják a tó zsiliprendszerét is.

– Csaknem teljesen elkészült a tanösvény, amely kellemes sétára, kirándulásra, sportolásra invitálhatja a helyieket és a vendégeket, megismertetve velük a csaknem érintetlen őstermészet szépségeit – mutatott körbe Papp Gábor polgármester, hozzátéve, a rekonstrukciós munkák során frissül és bővül az erdő fa- és növényállománya is.

A nem őshonos fákat alapos felmérés után eltávolították, helyettük pedig odaillő, hazai fajokat telepítenek, többet, mint amennyit kivágtak. Ezen túl megújulnak a véderdő sétányai, és információs táblákat helyeznek el a területen. Az északi kifolyó medrét szélesítik, sőt kisebb kanyarulatokat is kialakítanak, hogy az ide látogatók jobban megfigyelhessék a Hévízi-tó környezetének fás-lápos élővilágát. Új pihenőpadokat, szemeteseket helyeznek el a sétányon, felújítják a patakon átívelő hidakat és a felsőerdőben lévő lépcsőket is.

Fotó: Mihály Szilvia

A hévízi kórház épületei és az Ensana közötti területen 24 méter magas lombkorona­megfigyelő tornyot építenek, amelyből nemcsak az erdőre nyílik csodás panoráma, hanem a Hévízi-tóra is.

A tóvédelmi projekt során az akadálymentesítésre is figyelnek, szögezte le Papp Gábor. Az alsóerdőben egy mozgáskorlátozottak által is könnyen használható szakaszt alakítanak ki.

A munkák a tervek szerint ősszel zárulnak, amikor visszapótolnak nagyobb mennyiségű tőzeget a tóba.

Forrás: Zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva