Mihály Szilvia | 2021.06.26. 14:00
Nyári hőségben sem fárasztó az e-bike túra
Bár a hőmérő higanyszála rendületlenül kúszik felfelé, és a bringázás önmagában is egy izzasztó sporttevékenység, megmutatjuk, hogyan lesz frissítő egy balatoni vagy hévízi kerékpártúra.

Bár Hévíz nem nagy város, de gyalog vagy normál bringával sokáig tart körbejárni, a dimbes-dombos település kezdő bicajosoknak elsőre kihívást is jelenthet.
Van egy jó hírünk!

Elektromos kerékpárral könnyedén leküzdhetők az emelkedők és a távolságok, kevésbé edzetten is komplex bicajos élményben lesz részed. Ráadásul olyan helyekre is eljutsz, ahova autóval nem tudsz behajtani.

A Tourinform Irodában tudtok elektromos kerékpárt bérelni és akár egyénileg, akár szervezett túra keretében bejárhatjátok a környéket.

Magától megy? Nem

Ha tekertél már váltós biciklin, akkor az elektromos járgány irányításának megtanulása nagyjából 5 másodpercet vesz majd igénybe.
Amikor kézbe kapod a bicajt, elsőre furcsa lehet a súlya, hiszen a csomagtartó alatti akkumulátor miatt nehezebb lesz az átlagos bringáknál. De ne ijedj meg, ha ráülsz és elindulsz, ez nem hátráltat, az elektromos rásegítő már egyes fokozatban is szinte húz magával!

Épp ezért légy óvatos az első próbakörnél, fokozatosan szoktasd magad a sebességhez.

Természetesen tekerned kell, ezek nem önjáró eszközök, de könnyedén haladsz előre. Ha elektromos rásegítéssel a normál tempódban tekersz, szinte megrészegülsz a száguldás élményétől.

Terepen is tekerheted
Fotó: Mihály Szilvia

Mivel a hévízi kölcsönző a sétáló utcán van, elsősorban arra figyelj, hogy a gyalogosokat ne üsd el, de a túra egész ideje alatt tartsd be a KRESZ előírásait.

Még egy emelkedő? Jöhet

Ha csak egy rövid körre mennél, akkor a tó körüli véderdőt vedd célba, az új ösvények és a hidak nagyon jó terepnek bizonyultak. A murvás utakon óvatosan kanyarodj és gyorsulj, ha megállsz fotózni, akkor told le az útról a bringát, hogy ne hátráltass másokat, de figyelj oda arra is, hogy ne tarold le a növényzetet.

A Festetics-fürdőház mellett elkanyarodhatsz a Keszthelyre vezető kerékpárútra is, vagy a rövid körön maradva irány a dombtető, az Ady Endre úton tekerj, kapcsold be a rásegítő fokozatokat, és érj fel lihegés nélkül a dombtetőre.
Innét egy könnyű lefelé tartó szakasz következik Alsópáhok felé, aztán egy újabb emelkedő, de ezt már észre sem veszed, a kezed is ráállt a fokozatok közötti kapcsolgatásra. Alsópáhokon szinte átsuhansz, itt Hévíz felé lesz egy izgalmas aluljáró a 760-as út alatt, majd a Szent András úton felfelé is gyorsulhatsz. Meg sem izzadsz, tényleg, kipróbáltuk.

LikeBalaton tippek, ha elektromos kerékpárral túrázol

  • Legyen nálad elegendő folyadék
  • Napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó, kalap vagy sapka se maradjon otthon
  • Ne tűsarkúban indulj útnak
  • Tarts be a KRESZ szabályait
  • Ne telefonálj tekerés közben
  • Érezd jól magad!

Kattints ide a következő hévízi e-bike túra időpontjáért!

Nyitókép: freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva