likeBalaton.hu | 2023.11.10. 14:00
Rekordot döntött a szeptemberi turizmus
A Balaton volt a legnépszerűbb vidéki turisztikai célpont szeptemberben. A főszezont idézte a szállodák közel 60 százalékos átlagos kapacitás-kihasználtsága.

2022 szeptemberéhez képest az ősz első hónapjában közel 10 százalékkal többen fedezték fel Magyarország tájait. Az 1,4 milliós vendégszám 2,4 százalékkal múlta felül a pandémia előtti értéket, ezen belül a magyar vidéki tájakra csaknem 11 százalékkal több vendég érkezett 2019-hez képest – közölte az MTI-vel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerdán.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint szeptemberben 3,4 millió éjszakát töltöttek a turisták Magyarországon, ami csaknem 6 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor.

Budapest és a Balaton volt a legnépszerűbb desztináció, a vidéki települések közül pedig Hévíz lett a szeptemberi hónap leglátogatottabb települése.

A főszezont idézte a szállodák közel 60 százalékos átlagos kapacitás-kihasználtsága is.

Hévíz volt 2023. szeptemberében a leglátogatottabb vidéki település
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Vonzóak a vidéki szálláshelyek

Az NTAK adatai szerint a forgalom nagyobb része vidéken realizálódott szeptemberben, ugyanis 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a fővároson kívüli szálláshelyeken. Így az ősz első hónapja mind a tavalyinál, mind a 2019-es adatoknál erősebb vidéki vendégforgalmat eredményezett. Emellett csaknem 15 százalékkal több belföldi vendég is indult útnak a 2019-esnél.

Nagy részüket a vidéki turisztikai kínálat érdekelte,

összesen 1,5 millió éjszakát töltöttek belföldi látogatók a vidéki szálláshelyeken, ami 10 százalékos emelkedést mutat a 2019-es rekordévhez képest.

Balatonfüred ősszel is vonzó
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A szállodákat választották

A Balaton szeptemberben is rengeteg turistát köszönthetett, a legnépszerűbb turisztikai térségként a vendégek 19 százalékát itt regisztrálták.

Ezt követte a Mátra-Bükk, Budapest környéke, valamint Debrecen és térsége. Budapest után a tíz legtöbb vendégéjszakával büszkélkedő település döntően fürdőváros volt: Hévíz, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Bük, Siófok, Zalakaros, Debrecen, Zánka, Szeged és Eger.

A belföldiek Balatonfüredet, Zánkát és Hajdúszoboszlót részesítették leginkább előnyben, míg a külföldiek Hévízt, Büköt és Hajdúszoboszlót választották. A turisták legszívesebben szállodákban kapcsolódtak ki, szeptemberben a belföldi vendégéjszakák 49 százaléka, a külföldiek 56 százaléka valósult meg hotelekben.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva