zaol.hu | 2021.03.25. 10:00
Újabb attrakcióval bővül Hévíz szabadidős turisztikai kínálata
Nagyszerűen halad a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása.

A projektnek hála, hamarosan újabb attrakcióval is bővül Hévíz szabadidős turisztikai kínálata. Az érintett területeket a szerdán járta be a projectekben érintettek és szakemberek társaságában a város polgármestere, Papp Gábor. A véderdő és a gyógy-tó környezetét, rekonstrukcióját célzó projekt a város kezdeményezésére indult. A beruházás összköltsége 660 millió forint.

A hírről a közösségi médiában számolt be a Hévíz Város Önkormányzata Facebook oldal. Mint írják, az elnyert pályázaton Hévíz konzorciumi partnerei a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház és a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány. A munkálatokon belül több projekt megvalósítása is zajlik. Többek között lombkorona kilátó épül, tanösvényeket alakítanak ki, és a tó zsiliprendszerének megújítása is megtörténik. A megvalósítás aktuális fázisaként csaknem teljesen elkészült a véderdőben vezető tanösvény, mely természetbarát kialakításával kellemes sétára, kirándulásra, sportolásra invitálhatja a helyieket és a vendégeket, megismertetve velük a csaknem érintetlen őstermészet szépségeit.

A rekonstrukció során bővül és frissül az erdő fa- és növényállománya, megújulnak a véderdő sétányai, de új információs táblák is a helyükre kerülnek az út mentén.

Az északi kifolyónak szélesítik a medrét, sőt kisebb kanyarulatokat is kialakítanak, hogy az ide látogatók jobban megfigyelhessék a Hévízi-tó partját övező jellegzetes fás-lápos terület élővilágát.

Lesznek még új pihenő padok, szemetesek, valamint felújítják a patakon átívelő hidakat és a ‘felső’ erdőben található lépcsőket.

A posztban azt írkák, a ‘felső’ véderdőben, mely a hévízi kórház épületei és az Ensana Thermal hotelek épületi között húzódik, 24 méter magas lombkorona megfigyelő tornyot alakítanak ki, melyből nem csak az erdőre nyílik majd csodás panoráma, de a Hévízi-tó látványa is páratlan élményt nyújt majd. A kilátó alapozása már megtörtént. A tudatos akadálymentesítés jegyében az alsó erdőben egy mozgáskorlátozottak számára is könnyen használható szakaszt alakítanak ki.

A tervek szerint a munka ősszel zárulhat le, majd megkezdődhet egy nagyobb volumenű tőzeg visszapótlás a tóba.

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Hévíz Önkormányzata

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva