Keszey Ágnes, Szücs Ildikó | 2021.06.14. 14:00
Színes és varázslatos bondorói hangulatok
Pénteken délután elindult a Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson, amely a térség – és az idei nyár – első nagyszabású kulturális-művészeti fesztiválja. Langaléta gólyalábasok, keménykalapos pantomimesek, vásári komédiások színes forgatagába csöppentünk a falu utcáin sétálva, ahol vidám kacajok kísérik az időről-időre felcsendülő trombitázó-harmonikázó felvonulókat.

Kapolcs központja ismét megtelt élettel, színekkel, élményekkel, kultúrával és művészetekkel. Hol zene szól, hol mese elevenedik, hol bábjáték szórakoztatja a kicsiket, hol beszélgetések zajlanak a természetről, megint másutt kiállítások és több helyszínen kézművesek remekeire is rácsodálkozhatunk.

A fesztivál megnyitóján Virág Zsóka igazgató és Márvány Péter polgármester köszöntötte a jelenlévőket és örömüket fejezték ki, hogy hosszú idő utána végre ismét felszabadultan lehet Kapolcson fesztiválozni.
– Nagyon hálásak vagyunk Kapolcsnak, a fellépőinknek, a stábunknak és nem utolsó sorban a partnereinknek azért, hogy egy ilyen nehéz év után is meg tudjuk tartani a Bondorót. Ráadásul újult erővel. A Francia Intézetnek, a budapesti Olasz Kultúrintézetnek és a Wallonie-Bruxelles International együttműködésének köszönhetően a fesztiválon idén először lépnek fel nemzetközi artisták és utcaszínházi művészek, zömében itt, a Bondoró Színpadon – árulta el Szendrei Virág Zsófia a Bondoró projektmenedzsere.

A belga előadó szívmelengető és megmosolyogtató előadását kicsik és nagyok is élvezték
Fotó: Szücs Ildikó

Emellett pedig a Bondoró Porondon és a Bordűrben is láthatunk még külföldi produkciókat. Összesen hat előadást mutatunk be ezen a hétvégén, amelyek három országból érkeznek. Belga, olasz és francia produkciók szerepelnek majd a repertoárunkban. Az is nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy a Bondoró a programjaival részese lehet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektnek.

Némely előadáson úgy érzi magát az ember, mintha időutazáson venne részt és pár száz évvel korábbi korban járna. A Belgiumból érkező La Compagnie Les Petits Délices előadója hétköznapi eszközökkel olyan fantáziavilágot varázsolt maga köré, amibe szívesen bevonódtak gyerekek és felnőttek egyaránt. A nézők arcát szemlélve nem volt kétséges, hogy mindannyian végigjártuk a történetben szereplő kis hal útját Kapolcstól egészen Bora Bora szigetéig.

A teáskannába keveredett kis hal meséje vidám pillanatokat szerzett
Fotó: Szücs Ildikó

A Mesekertben Écsi Gyöngyi meséje repített vissza abba a birodalomba, ahol a szegény legények szerencsét próbáló vándorlásain jókat derülve elmerülhetünk az ízes, palóc beszédben, mert ő nem csupán egyszerű mesemondó, hanem egyedi előadásmódjával igazi varázslóasszony, aki nem rest olykor dalra is fakadni.

Écsi Gyöngyi mesél, énekel, játszik
Fotó: Szücs Ildikó

Ládaszínház és marionettjáték, jazz zene és élménydobolás, friss limonádé és spirálburgonya, bábjósda és furmányos játékudvar, patakpart csobogás és malomkerék forgatás, kézműves műhely és fényparádé, társasjáték gyűjtemény és textiles alkotóműhely, kötéltáncos artisták és mesemondó mesterek, fotószínház és böngészhető könyvek, fák alatt heverészés és egykerekezés – ez mind a Bondoró és még sokkal több.

A fesztivál három napja alatt folyamatosan zajlanak a programok, mégsem maradunk le semmiről, mert összehangolt koreográfia segíti, hogy kényelmesen eljussunk az egyik előadásról a másikra. Még egy nap hátra van a rendezvényből, aki vasárnapra látogat el, az sem bánja meg.

– A fesztivál záró napján, vasárnap a Barboncás Társulattól a Tiszavirág bábelőadást lehet látni a Mesekertben, ami a családok kedvenc helyszíne. Itt lesz az Álomcirkusz, és a Boribon muzsikál is. A Bondoró Porondon egy olasz horrorisztikus csontváz előadást rendezünk. A fesztivál záróprogramját majd a Sena Life Band adja a Bondoró színpadon fergeteges koncerttel. Hagyomány már, hogy a fesztiválnak van egy Főnixmadara, egy óriási báb, amely egy tűzshow keretében fog elégni, hogy aztán jövőre újra életre kelhessen – villantott fel néhány műsorszámot a likeBalatonnak a vasárnapi programból Szendrei Virág Zsófia.

A fesztiválra védettségi igazolvány nélkül is be lehet lépni, az egyes helyszíneken, azaz az udvarokban egy időben maximum 500 fő tartózkodhat. A fesztivál egyik jellemzője, hogy kicsi, családias és mindenképpen vidám, amit felhőtlenül élvezhetünk a nyári napsütésben és az esti csillagfényben egyaránt.

Hogy átélhesd az igazi Bondorói hangulatot, nézd meg galériánkat:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva