likeBalaton.hu | 2024.07.20. 07:00
7 órás telefonbeszélgetés a keszthelyi strandon, 19 millió forintot csaltak ki a nőtől

A Keszthelyi Rendőrkapitányság közleménye szerint július 15-én egy nő bejelentést tett arról, hogy csalók áldozatává vált, akik közel 19 millió forintot csaltak ki tőle. A csalás a strandolás közben kezdődött, amikor a nő egy telefonhívást kapott, amelyben az állítólagos banki ügyintéző arra figyelmeztette, hogy a bankszámláján adathalászatot és függőben lévő utalásokat észleltek.

A csaló azt állította, hogy a problémás tranzakciókat csak az áldozat tudja visszavonni, ezért sürgette, hogy kövesse az utasításait. Az áldozatot arra kérte, hogy töltse le az AnyDesk nevű távvezérlő alkalmazást, majd olvassa vissza az SMS-ben kapott azonosítószámokat. A telefonhívások több alkalommal is megszakadtak, de az elkövető hét órán keresztül tartotta a kapcsolatot az áldozattal, és sikerült elhitetnie vele, hogy az azonosítók megadása szükséges a tranzakciók megakadályozásához.

Az áldozat végül közel 19 millió forintot veszített el a csalás következtében, mivel az elkövető hozzáférést szerzett a bankszámlájához az AnyDesk alkalmazáson keresztül. Az eset jól mutatja, hogy milyen ravasz módszereket alkalmaznak a csalók, hogy megszerezzék az emberek pénzét.

Rendőrségi felhívás

A Keszthelyi Rendőrkapitányság figyelmeztet mindenkit, hogy legyenek óvatosak a telefonos megkeresésekkel kapcsolatban. Soha ne adják meg személyes vagy banki adataikat ismeretlen személyeknek, és ne töltsenek le távvezérlő alkalmazásokat ilyen kérésekre. Ha valaki hasonló hívást kap, azonnal szakítsa meg a hívást, és értesítse a bankját, valamint a rendőrséget.

Hogyan védekezhetünk?

  1. Legyünk éberek: ha valaki banki ügyintézőnek adja ki magát telefonon, mindig ellenőrizzük le az információkat a hivatalos banki csatornákon keresztül.
  2. Ne töltsünk le távvezérlő alkalmazásokat: a bankok soha nem kérnek távvezérlő alkalmazások letöltésére.
  3. Ne adjunk meg azonosítószámokat: az SMS-ben kapott azonosítószámok bizalmasak, soha ne adjuk meg ezeket ismeretleneknek.
  4. Értesítsük a hatóságokat: ha csalás áldozatává válunk, azonnal forduljunk a rendőrséghez.

A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy figyelmeztessék ismerőseiket is ezekre a veszélyekre, hogy minél kevesebben váljanak áldozatokká. Az együttműködés és a figyelemfelhívás a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk az ilyen bűncselekményeket.

Forrás: police.hu
Nyitókép: illusztráció / DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva