Mihály Szilvia | 2021.01.08. 10:00
A Festetics-kastély a Minecraft világba költözött - kattints és játssz!
A játékban sétálhatsz a kastélyparkban, a pálmaházban, megnézheted a hintómúzeumot, az északi szárny impozáns lakosztályait vagy a főúri könyvtárat, kinyílnak előtted a titkos ajtók és tovább is építheted a birodalmad!De hogyan került a keszthelyi kastély a virtuális térbe?

Fókás Andor Zalán a Helikon Kastélymúzeum munkatársa azt mondja, ez a játék közelebb hozza a főúri életformát a mai gyerekekhez, akik nagyon szeretnek számítógépes játékokkal játszani. A kastély körül a kreatív arénában a saját fantáziájuk alapján teljesen egyedi virtuális környezetet hozhatnak létre.

– Egy kedves látogatónk, Rácz Márkó Dominik, aki ősszel járt a kastélyban, elkészítette a Festetics-kastélyt a Minecraft világban. Ő hobbi szinten foglalkozik a játékkal, építményeket készít ebben a virtuális térben, a kastélyok nagy kedvencei, nem is volt kérdés számára, hogy a keszthelyi kastélyt is átemeli ebbe a világba. A kastélyban és a kastélyról készített fotók alapján kellő vizuális érzékkel neki már nem volt nehéz lemodellezni az épületet. A részletgazdag kialakításhoz természetesen a csúcsdíszeket, tornyokat, külső díszítőelemeket közelről is le kellett fényképezni, még arra is ügyelt, hogy a Minecraftban használt különböző építőelemek használatával adja vissza az épület falának színeit. Van például, ahol csiszolt homokkövet használt, van, ahol vágott homokkövet.

– Milyen volt a fogadtatás a kastély részéről, amikor a főúri életformát egy teljesen digitalizált világban látták meg?
– Nem állt távol a Festetics családtól sem az újítás, a maguk idejében számtalan dolgot vezettek be a városban, tették jobbá az emberek életét. Ebben a játékban a tradíció és az innováció egyben valósul meg. A gyerekeknek, főleg, amikor zárva vagyunk, kézzelfoghatóvá, bejárhatóvá lehet tenni a játék által a kastély világát.

Kattints ide, és tudj meg többet a Festetics családról!

A projekt kinőtte magát, hiszen a fejlesztő magát az épületet és a külső falakat készítette el, de a keszthelyi Premontrei Szakgimnázium tanulói folytatták a belső terek elkészítését. Gajár Szabolcs, Gelencsér Máté és Dominik közösen fejezte be a programozást, meglepő, hogy videochat közben a 15 éves srácok mennyi ötletet megvalósítottak. Ők játékosként tudták, mi az, ami izgalmasabbá teheti a világot, mik azok a funkciók, amivel kényelmesen játszhatnak.

– Mi a pedagógiai célja a játéknak?
– A Minecraft sokoldalúan használható, de sok szülőben negatív gondolatokat ébreszt. Az egyik célunk az, hogy megmutassuk, kulturális haszna is van egy ilyen játéknak. Akinek nincs helyismerete, az eleinte könnyen eltévedhet a kastélyban és a kastély körül, hiszen ugyanazt a nagy épületet kell bejárni, mint amit a valóságban is, de néhány játék után már otthonosan mozognak a játékosok az épületben. A kastélyt a virtuális térben bejáró gyerekek jobban emlékeznek a termekre. A jövőben ezt a virtuális teret múzeumpedagógia foglalkozásokon is használjuk, a jelenlegi tájékoztató táblákat hanganyaggal bővítjük, így már a mostani játék során is hasznos információkhoz jutnak a játékosok. Nem magát a múzeumot mutatjuk be az épületekben, hanem azok eredeti funkcióit és a főúri életmódot jelenítjük meg. Így például a jelenlegi hintómúzeumban lóboxok vannak lovakkal, szalmával, visszaadva a régi istálló hangulatát. A bejárati nagy terem régen egy lójártató, lóelőkészítő tér volt homokos talajjal, ahol a lovakat járatták körbe, hogy átmozgassák az izmaikat vagy akár lefárasszák őket egy-egy kilovaglás előtt.

 

Az egész épületet körbejárhatjuk a játékban

 

– Milyenek a visszajelzések a játékosok részéről?
– Nagyon sokan játszottak már velünk, sok pozitív élménybeszámolót kaptunk. Van, aki meseerdőt készített fantáziaépítményekkel, van, aki virágokat ültet vagy házakat épít a parkba. A játékban, mint a valóságban is vannak titkos ajtók, átjárók, így nem csak oda juthatnak el a játékosok, ahova a múzeumi séta keretén belül, hanem a hátsó, titkos lépcsőkre is. A tölgyfa lépcsőháztól jobbra található egy terem, melyben van egy kandalló. Ennek a piros márványkandallónak van nyolc kis díszítőkockája, amiből az egyik nyitja a baloldali titokajtót, ami átvezet a mögötte levő terembe, a másik pedig egy lépcsőházba vezető ajtót nyit, ahol feljuthatunk a kutatókönyvtárba.

Melyik építőkocka nyitja a titkos ajtót?

 

– Hol és hogyan érhető el a játék?
– A játék a szerverünknek köszönhetően egyidejűleg elérhető számítógépen, telefonon, X-Boxon, Play Stationon is. A játék a 10-14 éves korosztály számára a legszórakoztatóbb, de huszonéves játékosok is vannak. Magyarországon először itt lehet kipróbálni az Among Us pályát, a Sky Wars pálya pedig az adrenalin szintet fokozza. A mi játékunkban minden alapanyagot azonnal, díjfizetés nélkül használhatnak a játékosok, amit a gyerekek elképzelnek, azt meg tudják építeni.

A csatlakozáshoz kattints erre az indítóprogramra! A telepítést követően, ki kell választanod az 1.16.4-es verziót és többjátékos módban a kastely.mcszervere.hu címen tudsz csatlakozni a pályához.

 

Nézd meg képgalériánkat:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva