Keszey Ágnes / zaol.hu | 2020.12.07. 17:00
Apró balatoni házikók várják a kistestű madarakat
Elsősorban cinegék, verébfajok, örvös légykapók, csuszkák, nyaktekercsek, vörösbegyek, házi rozsdafarkúak, szürke légykapók, seregélyek és denevérek számára biztosítanak menedéket és majd költési helyet azok az odúk, melyeket nemrég helyeztek el Keszthelyen.

A fa madárládákat családi nap keretében szerették volna kihelyezni, de a járványügyi előírások miatt most csak a felszerelésre került sor Keszthelyen, 17 odút helyeztek ki az Erzsébet-liget fáira. A madaraknak menedéket és fészkelőhelyet nyújtó fából készült ládák az orosztonyi Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány segítségével kerültek ide.

Fotó: Keszey Ágnes

– Fontos, hogy itt, a Balaton-parton minél több zöldterületet meghagyjunk, illetve ápoljunk. Megkezdődött az Erzsébet-liget zöldterületté minősítése. Amint megkapja a címet, e területet nem lehet beépíteni – mondta Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő.

Apró balatoni házikó
Fotó: Keszey Ágnes

A ligetben szabadidős létesítményt szeretnének kialakítani. Hamarosan pihenőhelyet építenek, majd sétányt és tanösvényt hoznak létre. Dr. Havasi Máté madarász arról szólt, hogy a területen a leggyakoribb fajok közé tartoznak a cinegék, a verébfajok, az örvös légykapók és a csuszkák, nyaktekercsek, vörösbegyek, házi rozsdafarkúak, szürke légykapók és seregélyek. A nekik szántak mellett denevérodúkat is elhelyeztek. Jövőre a Helikon-ligetben helyeznek majd ki odúkat.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva