Helló, Édes!
Ha nem tudnánk, hogy egy desszertműhelyben vagyunk, a vitrinben sorakozó süteményeket ékszerdobozoknak is gondolhatnánk. A rózsaszirmokkal meghintett rózsaszínű és fehér formákba szinte vétek a desszertes villát belemártani, annyira szépek. Persze, az első falat után azonnal szerelembe esel, remélhetőleg nem csak a süteménnyel, hanem a pároddal is, akivel belekóstoltál a finomságokba.
Néhány hónapja nyitott a Helló Édes Desszertműhely és Pékség Keszthelyen, nemcsak a hely neve, de a tulajdonosok találkozása is igazi Valentin-napi történet. Sümegi Vivien avat be bennünket a desszertek és a kovászos péksütemények titkos világába, és a párjával közös cukrászda és pékség történetébe.
– Mindig is egy francia jellegű saját cukrászdáról álmodtam, a nevét egy grafikus barátnőmmel közösen találtuk ki. Neki meséltem azt is, milyen jó lenne, ha rám találna a szerelem, mennyire szeretném, ha egy pék párom lenne.
Ebben az időben egy hatalmas nyári esőt követő beázás javításán már itt dolgozott a műhelyben festőként Baranyi Attila, akiről akkor még nem tudtam, hogy korábban Súron pék volt. Az édesapja halála után a családi pékséget eladták, és ő az építőiparban vállat munkát.
Olyan volt ez a találkozás, mint a mesében. Egymásba szerettünk, ő visszatért a pék szakmába, és most közösen valósítjuk meg az álmainkat. Attila készíti a kovászos kenyeret, a pékárut, én a süteményeket.
A bolt nyitása előtt nem sokkal született meg a kisfiúnk, ő most hat hónapos, szerencsére a nagymamák sokat segítenek, így tudok új ízeket és formákat alkotni a szerelmesek ünnepére is.
Szerelmes ízek
A piros bogyós gyümölcsök, a málna, az eper, meggy és a süteményeken levő rózsaszirmok szerelmi serkentők, egy pohár pezsgővel akár önmagukban is a romantikus este kiegészítői lehetnének. De így, az ékszerdobozokra hasonlító desszertekbe téve sokkal különlegesebbek. A szív alakú sütiben meggydarabokat ölel körbe a könnyű pisztácia krém a pisztácia piskótán. A fehér színű desszertben a kókuszos piskótán csücsülő eperdarabok a szerelmes tavaszt idézik.
A világos rózsaszín sütemény szőke csoki és málna találkozásából született. A szőke csokoládé egy különleges belga alapanyag, a fehér csokoládét karamellizálják, így egy nagyon enyhe karamell íz is érződik a desszerten, ez az íz savanykás gyümölcsökkel, málnával, a maracujával, a mangóval is jól passzol.
Meggyes-mandulás belsőt rejt a csokoládéval leöntött négyzet alakú csodasüti, ami a férfiakat is lenyűgözi. Formája és színe alapján is jó választás, nagyon magas kakaótartalmú krém van benne, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, laktóz- és lisztmentes desszert, így az ételintoleranciában szenvedők és a diétázók is elcsábulhatnak.
Az elmúlt években jött divatba, hogy a virág, parfüm és a csokoládé mellé vagy helyett desszertet is ajándékoznak a párok egymásnak Valentin-napra.
Fontos, hogy könnyed, ne túl édes desszertek legyenek, ízvilágban pedig mindkét nem ízlését eltaláljam. Nem elég, ha egy süti csak csajos és csak a lányokat nyűgözi le. Ezért is készítettem a csokoládés desszertet is, hogy a habos rózsaszínek mellé egy markánsabb szín és íz is kerüljön.
Engedj a csábításnak, nézd meg képeinket: