2020.02.28. 17:00
Egy liftes rettegés inspirálta képekből nyílt kiállítás Keszthelyen
A pánikhangulat sokunknak nem ismeretlen fogalom, ha szűk helyekre vagy bezárt ajtókra gondolunk, de nem mindenki tudja ezt az érzést megfogni, lefesteni.

Újabb állomásához érkezett a Fiatal Balatoni Alkotók című sorozat a keszthelyi Balatoni Múzeumban. A kiállítás Tóth Xénia „félelmetes” munkáit mutatja be.
Az április 11-éig látható tárlat – olykor térhatású – alkotásait egy pesti bérház liftjében kényszerűségből eltöltött idő inspirálta. A keszthelyi születésű ifjú alkotó a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán tanul, tavaly Nürnbergben volt vendéghallgató, ahol a szabadfestészetben mélyült el.

– A pánikhangulat sokunknak nem ismeretlen fogalom, ha szűk helyekre vagy bezárt ajtókra gondolunk – fogalmazott az Általános félelmek című kiállítása kapcsán Tóth Xénia. – Liftekhez fűződő sztereotípiák engem is többször megérintettek már életem során, de mindez valósággá vált, amikor beszorultam a pesti bérházunk öreg felvonójába. Végül bevonzottam korábbi félelmeimet. Elképesztő szívdobogás, halálfélelem árasztotta el a testemet, s a gondolat, hogy elfogy a levegő. Halálfélelmem volt. Sok időt töltöttem bent, ami örökkévalóságnak tűnt, mire kiszabadítottak a szerelők.

Xénia ezután jó darabig kerülte a liftet, de idővel rászánta magát, hogy – barátai társaságában, segítségével – legyőzze a fóbiát, mert az ember mindennapjait nem uralhatják a félelmei, nem vehetik át az uralmat felette.

Tóth Xénia az egyik liftes képe előtt. A fiatal művész világjárásra készül Fotó: Péter B. Árpád/Zalai Hírlap

Az alkotó ezután úgy döntött, „kifesti” magából az élményt, ezért tanulmányozni kezdte a témát, fotókat, videókat készített, majd vászonra vitte érzéseit, látomásait, kísérletezett, átlépett egy másik dimenzióba, az olajfestmény határain belül.
– A liftes „élmény” komoly sokk volt, nem tudtam egy este alatt kiheverni, elfeledni. Azt próbáltam megfesteni, hogy mit éreztem, például szurkáló fájdalmat a kezemen, a torkomon. A vízióimat mutatom meg ezeken a képeken.

Tóth Xénia szeptemberben Athénba készül, hogy fél évet eltöltsön a görög képzőművészeti egyetemen, majd a diploma megszerzése után először Németországban, például Drezdában, Lipcsében szeretne élni, alkotni, majd útra kelne, hogy megismerjen más kultúrákat.
– Olyan helyekre mennék, ahol pezseg a művészet.
Összművész akar lenni, sok hordozón kibontakoztatni a gondolatait, mert a vászon már kevés…

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva