Mihály Szilvia | 2021.07.25. 07:00
Háborús helyzet a Balatonnál
Jobbra nézel, látsz egy nácit, balra nézel, ott egy szovjet, majd elmasíroznak az amerikai kommandósok is melletted, miközben a büfé előtti sorban huszárokkal cseveghetsz. Elég szürreális az élmény, azt is hihetnénk, hogy egy történelmi filmbe pottyantunk, de az a valóság ezen a hétvégén a sármelléki hadi fesztiválon. 

– Várakozáson felüli az eddigi látogatói létszám, szerencsére minden vendég elfogadta, hogy idén csak védettségi kártyával lehet bejutni az ingyenes Hangárfesztre – tudtuk meg Posza Róberttől, az esemény főszervezőjétől.

Bakancslistás program tankon fotózkodni
Fotó: Mihály Szilvia

 

– Idén több újdonsággal is készültünk, több korszakot átölel a katonai bemutató, íjászok, huszárok, rongyos gárdisták is vannak, nemcsak a modern kori egyenruhásokat látjuk, mint két éve. Közel 200 hagyományőrző sétál az emberek között, lehet velük fotózkodni, szelfizni és természetesen beszélgetni is az egyenruháról, a korról, amit képviselnek. Egész nap történelmi előadások és filmvetítések várják az érdeklődőket az egyik hangárban.

Hagyományőrzés

– A Magyar Patrióták Közösségének köszönhetően 10 történelmi korszak filmjeit vetítjük az Ősök és hősök produkció keretében. A 907-es Pozsonyi csatától az 1956-os Pesti srácokig terjed az a korszak, amit bemutatunk – mondta Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke.

Ezer év katonái
Fotó: Mihály Szilvia

– A nemzeti hagyományok őrzése, továbbadása mellett nagyon fontosnak tartjuk az identitás megerősítését. A filmeket saját hagyományőrzőink segítségével készítettük, több mint 280 ember munkája, amit most láthatunk. Különlegessége a fesztiválnak, hogy nemcsak a filmeken láthatók a különböző korok katonái, hanem itt vannak a helyszínen is; akiket a filmeken látunk, azok korhű jelmezekben megjelennek a közönség közé vegyülve. Ezer év katonai múltját mutatjuk be a nézőknek.

Ezektől a katonáktól nem kell félni, szívesen pózolnak egy fotó kedvéért
Fotó: Mihály Szilvia

Hadibemutató

A szombati hadibemutató az 1942-43. évben játszódó, Kárpát-Ukrajnai partizán háborúk egy részletét elevenítette fel, mely a magyar-német és szovjet szembenálló felek között zajlott. A csata előtt felvonultak a hagyományőrzők, hogy bemutassák az egyenruhájukat, a harcban betöltött szerepüket.

 

A csapatok bemutatása után kezdődött a harc, mutatjuk:

 

A tűzharc során érkezik egy páncélos jármű is:

 

Csattognak a fegyverek, repkednek a golyók:

 

A csata cseppet sem volt romantikus, a tűzharc túlélői sem sokáig örülhettek az életüknek, mutatjuk a kivégzés pillanatait:

 

– A mai bemutató után vasárnap a II. világháború végi, nyugat-magyarországi harcok egy csatáját jelenítjük meg magyar, német és szovjet hagyományőrzőkkel, harci repülőkkel – mondta Vitárius György, aki a harci bemutatók szervezője és a tankok tulajdonosa.

A csatajelenet után békésebb programok következnek, látható az égen Vári Gyula műrepülő bajnok, szombaton este Kárpátia koncerten míg vasárnap este DJ Szatmári zenéjére bulizhatunk.

Egyáltalán nincs semmi meglepő abban, ha egy német terepjáró a tömeg közé hajt. Persze, csak óvatosan, nem kell megijedni:

 

A gyereksarok, a légvár és a most fotóhelyszínként felsorakoztatott tankok mellett izgalmasabb programok is várnak, kipróbálhatjátok nemcsak az íjászkodást és a terepjárón utazást, hanem a tankos kocsikázást is.

 

Nézd meg a rendezvényen készített képeinket:

 

A Hangárfeszt vasárnapi programjáért kattints ide.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva