Keszey Ágnes / zaol.hu | 2021.01.30. 12:00
Hiányoznak a látogatók a Balatoni Múzeumból
Sok múzeum már nem olyan, mint régen, amikor az volt a felszólítás, hogy ne nyúljunk semmihez. A modern, interaktív keszthelyi múzeumban,amikor nyitva van, lehet fogdosni, beszélgetni, élet van a falak között.

Az oltás a járvány leküzdése és a kulturális élet újraindítása miatt is fontos – véli Németh Péter, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója. A környezet-valamint természetvédelmi mérnök, múzeumpedagógus végzettségű intézményvezető rávilágított: megfelelő átoltottság esetén a vakcina leállítja a járványt. Ha ez több éven át folyamatos, a vírus el is tűnhet. Kitért arra is, hogy az egészségügyi mellett a gazdasági vetület is fontos kérdés.

Így strandoltunk a hetvenes-nyolcvanas években – ez az életkép is látható a Balatoni Múzeumban

– Amíg nem lesz megfelelő az átoltottság, nem nyithatnak a múzeumok. Nincsenek bevételek -de az intézményeket fenn kell tartani. Hosszútávon ez nehéz. Vannak intézmények – mint a Balatoni Múzeum is- melyek a régészeti bevételeikkel be tudják foltozgatni a lyukakat, de a látogatók hiányoznak – összegezte Németh Péter.

Tőle korábban, több rendezvényen lehetett azt hallani, hogy sok múzeum már nem olyan, mint régen, amikor az volt a felszólítás, hogy ne nyúljunk semmihez. A modern, interaktív múzeumban lehet fogdosni, beszélgetni, élet van a falak között. Mindez most hiányzik.

Kattints ide, és olvasd el, milyen kincsek rejtőznek a múzeum raktáraiban!

– Csönd van, ami már évek óta nem volt jellemző a Balatoni Múzeumban.
Mindig tekerte valaki az interaktív biciklinket, élénk volt az élet. Hiába nyitunk az online térbe, helyezünk el digitális anyagokat- s bár jók az elérések, érdeklik irántuk a közönség, mégis azt tapasztaljuk hazai és nemzetközi szinten is, hogy ebbe kezd belefáradni mindenki.
Fontos a személyes tapasztalat, a közösségi élmények megélése, nekünk pedig hogy testközelbe hozzuk a múzeumot- összegezte az intézményvezető, amit a vakcina visszahozhat.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva