Mészáros Annarózsa | 2024.08.19. 10:00
Kutyameleg – ezt kell tenned, ha zárt kocsiban szenvedő kutyát látsz
A tikkasztó hőség kitart, minket embereket is megvisel a meleg, senkit nem lep meg, hogy az állatokra is hatással van az extrém forróság. A kutyatartóknak felelősen kell gondolkodniuk, hogy kutyájuk mit bír ki.

Sziládi-Kovács Tiborral, a keszthelyi Kutyás Strand és Piknikkert vezetőjével jártuk körbe a teendők körét, hogy milyen szabályokat kell betartanunk felelős gazdaként, hogy a kutyánknak ne kínszenvedés legyen a kánikula.

– Minden kutyára nézve a legeslegfontosabb, hogy tűző napon, kánikulában ne legyen kint sokáig. Ha lehet, csak reggel és este sétáltassuk és ne a forró betonon. Tehát győződjünk meg mindig arról, hogy hol sétáltatjuk a kutyát. Ezt nagyon egyszerűen meg lehet nézni: a tenyerünket rátesszük a betonra, a bitumenre, ha nekünk rossz, akkor a kutyának is rossz. Tehát ha mégis valaki napközben sétáltat, ezt mindenképp próbálja ki, és figyeljen oda, hiszen nagyon könnyen megéghet a kutya tappancsa. Folyamatosan gondoskodnunk kell a folyadékpótlásról, ugyanúgy, mint nekünk is. A hidratálás az egy nagyon fontos dolog a kutyáknál, hiszen ők is nagyon könnyen kiszáradnak, a lihegéssel izzadnak, tehát nekik még nehezebb a hőleadás, ebből kifolyólag árnyékos helyet biztosítsunk neki.

A kutyák ugyanúgy kaphatnak hőgutát, napszúrást, mint mi emberek. Ha látszik, hogy zavart, lefekszik – ezek az első jelek. Ha nagyon liheg, nagyon gyors a szívdobogása, akkor azonnal le kell hűteni. A vészesebb tünetek közt az eszméletvesztés szerepel, az ínye elszíneződik.

Soha ne hagyd a kutyádat az autóban!

– Sajnos minden évben találkozunk olyan tragédiával, hogy a kutya az autóban maradt. Az utazással nincs baj, amíg a kutyával vagyunk az autóban, lehúzott ablakkal, klímával. Ahogy mi elviseljük az autóban az adott hőmérsékletet, úgy a kutya is tudja. Természetesen többször meg kell állni, ha kell, akkor óránként, megsétáltatni, megitatni. Viszont a legeslegfontosabb, hogy soha ne hagyjunk élő állatot az autóban, ahogy a gyerekünket se hagyjuk ott, így kutyát és más állatot sem. Hiszen főleg a napon, lehúzott ablak mellett is az autó nagyon könnyen fel tud melegedni, kicsi a légtér, nagyon hamar elhasználódik a levegő, hiába húzzuk le az ablakot. Egy parkolóban hagyott autó körülbelül 15-20 perc alatt annyira felmelegszik, hogy a belső hőmérséklet 40-50 fok lesz, ami már veszélyes a kutya számára. Ha több idő telik el, akkor akár 60-70 fok is lehet, ami a kutya halálát is okozhatja, tehát erre nagyon kell ügyelni – hívja fel a figyelmet Tibor a veszélyekre.

Forrás: freepik

– Azt tudni kell, hogy ha ilyet találunk akkor azonnal győződjünk meg, hogy ott lehet-e a gazda a közelben. Ha nem, akkor próbáljuk meg megkeresni, de ha 10 percen belül nem találjuk, és látjuk, hogy a kutya szenved, akár a halálán van, akkor azonnal hívjuk fel a rendőrséget és mondjuk meg a diszpécsernek, hogy mit fogunk tenni. Mert azt fogjuk tenni, hogy a legkisebb károkozással betörjük a szélvédőt és megmentjük a kutyát az autóból. Fontos, hogy legyen mellettünk egy tanú. S ne felejtsük el, hogy a tulajdonos ettől függetlenül polgári peres eljárásban kötelezhet minket arra, hogy térítsük meg a kárát. Még nem hallottam ilyenről, hogy emiatt valaki kártérítést követelt volna. Annál szégyenteljesebb az, ha valaki ennyire felelőtlen, hogy ezt megteszi.

A közösségi járatokon kutyával

Forrás: MÁV

A Volán buszokon egyszerre 2 kutya utazhat, pórázzal, szájkosárral. Függetlenül attól, hogy milyen kutya. A vonaton nincs ilyen limit, hogy hány kutya lehet egy kocsiban, de ott is kötelező a póráz és a szájkosár használata. Illetve külön jegyet kell természetesen váltani a kutyáknak is. A BAHART járataira is felvihető a kutya ugyanezekkel a feltételekkel.. Repülőn a csomagtérben utazik a kutya, kennelben, legalábbis a Magyarországról induló járatokon. Amerikában, illetve egy-két luxus európai járaton már van, ahol felvihető a kutya a vendégtérbe.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva