A VisitBalaton365 és a Magyar Cukrász Ipartestület mutatta be a Balaton sütijét, a Segreto di Otello névre keresztelt édes kísértést, amely nyolc helyen kóstolható.
A kék színével küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült.
Hangsúlyosan jelenik meg benne az Othello szőlő, a szeder, a málna, de az ízvadászok a mandula és a mogyoró zamatát is felfedezhetik.
A Balaton sütije azért született, hogy e tájat minél többféle módon: most már édességként is felfedezzék az utazók.
– Számos küldetésünk között fontos, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtunk a helyi szolgáltatóknak. Sőt e projekt révén az is cél volt: közösen gondolkodjunk, vajon milyen is a balatoni ízvilág, ami egyedi és csak ezt a vidéket jellemzi – mondta Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője.
A Balaton sütije is élményforrás
– Persze, a VisitBalaton365 számtalan ízt, színt és hangulatot mutat be partnereivel együtt, nagyon sok eseménnyel. Weboldalunkon pedig minden felhasználó megtervezheti, személyre szabhatja utazását. Igyekszünk segíteni, hogy a balatoni vendégélmény változatos és maximális legyen. Ehhez mostantól a Balaton sütije is hozzájárul – szögezte le Princzinger Péter.
Az Othello szőlőtől a mogyoróig
A Balaton sütije 2024 zsűrizésében a Magyar Cukrász Ipartestület kiváló szakemberei vettek részt. Örömmel eleget téve a VisitBalaton365 felkérésének, árulta el Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, hozzátéve: szakmai javaslataikkal segítették a sütemény fejlesztését.
– Megjelenésében elegánsan idézi a Balatont, ízvilágában pedig olyan helyi alapanyagoké lett a főszerep, mint a mandula, a mogyoró, a málna, a szeder és az Othello szőlő – tette hozzá.
Egész évben Balaton
– Nagy öröm számunkra, hogy a Segreto di Otello desszertünk méltó a Balaton sütije 2024 címre – szögezte le Karádi Szabolcs, a Segreto Cukrászat tulajdonosa.
– Keszthelyi cukrászüzemünkből több Balaton-parti egységnek is szállítunk süteményeket és tortákat. Öröm látni, hogy egyre több partnerünk nem zár be a nyár végén, hanem velünk együtt az egész éves nyitvatartást választja – emelte ki Karádi Szabolcs, felidézve, szívének kedves élmény volt például tavaly télen, amikor Fonyódon befagyott a Balaton, és a különleges jégképződmények miatt turisták százai jöttek a partra. Partnerüknél pedig annyi vendég volt, mint a nyári hónapokban.
Kihívás és örömmunka
Farkas Bernadett, a Segreto főcukrásza, elárulta, a sütemény megalkotás „igazi kihívás, de egyben örömmunka is volt”. Célként pedig az lebegett a szeme előtt: olyan desszertet készítsen, amely színében és ízvilágban a Balatont idézi.
– A Segreto di Otello tetején a kék tükörglazúr a vizet ábrázolja, a borítása bársonyfújás, ami a balatoni szélre emlékeztet, az íze pedig az őszi szüreteket idézi fel. Az Othello szőlő a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor a nagyszüleim birtokán szüreteltünk,
remélem, ez az ízemlék másoknak is felrémlik, amikor belekóstolnak a Balaton sütijébe, amely a kirándulások végén képes pótolni az elveszett energiákat
– jellemezte az édes kreációt Farkas Bernadett.
Az évszakok kedvenc alapanyagai
- a tavaszé az eper
- a nyáré a levendula
- az őszé a szőlő, a gesztenye, a mandula és a mogyoró
- a télé a mák és a dió
Forrás: zaol.hu
Nyitókép: VisitBalaton365