Krausz Andrea | 2024.07.01. 07:50
Kevés felnőtt lenne képes utánozni ezeket a gyerekeket – hosszában úszták át a Balatont
Elképesztő teljesítményt vittek végbe azok a 12 és 15 év közötti gyerekek, akik 2024. június 14-én és 15-én egymást váltva 24 óra alatt úszták át hosszában a Balatont Keszthely és Balatonakarattya között. A Kis-Pingvinek teljesítményét egy világsztár is elismerte.

Merczinger Melinda, a budapesti Kis-Pingvin Sportegyesület oktatója a likeBalaton.hu-nak elmondta, összesen 24 gyerek vágott neki az erőpróbának. A 12 és 15 év közötti gyerekek már hónapokkal előtte megkezdték a felkészülést, és hősiesen helytállva, 24 órán belül értek célba. Ezt úgy tudták teljesíteni, hogy még éjszaka is rótták a kilométereket.

– Szinte egyetlen szó nélkül, fantasztikusan úsztak a gyerekek. Egyszer kellett csak a gyógytornász segítségét kérni egy kis vállgörcs miatt, de más probléma nem adódott.

Néha borzasztóan aggódtam, hiszen 24 gyerekért voltunk felelősek. A stáb is nagy létszámú volt, összesen 60 fő tartózkodott a vízen

– mesélte Merczinger Melinda.

Lelkileg és fizikailag is komolyan felkészültek a sportoló gyerekek a 80 kilométeres távra a Balatonon
Fotó Kis-Pingvin Sportegyesület – hivatalos

Beborították őket az árvaszúnyogok

– Éjszaka volt egy árvaszúnyog-rajzás, ami engem is meglepett – mondta Melinda, aki fővárosiként is „balatoni gyereknek” érzi magát, hiszen ha teheti, minden nyáron lent van a magyar tengernél.

– Én ilyent még nem tapasztaltam. Olyan volt, mintha havazott volna. Mindent beleptek a szúnyogok: a hajókat és a kiteregetett ruhákat is.

De a fiatalok nem panaszkodtak. Szépen vették az akadályokat – emelte ki az egyesület szakembere.

Kajakosok mutatták az irányt

A gyerekek két mentőhajó között úsztak, egy kajakos evezett előttük, aki mutatta az irányt. Nappal négyfős, éjjel kétfős csoportokban úsztak, és fél óránként váltották egymást.

Pihenni, enni és aludni a csapatot kísérő vitorlásokon tudtak. Keszthelytől Tihanyig az északi part mentén úsztak, Tihanytól inkább a déli parthoz haladtak közel, így lőtték be GPS-szel a balatonakarattyai Bercsényi strandot, ahol egyébként a szülők szervezésében a Band Of StreetS várta a beérkezőket.

Igazi, összetartó csapatként vitték végbe a hatalmas erőpróbát
Fotó Kis-Pingvin Sportegyesület – hivatalos

Mire összeszedték magukat, újra következtek

– 21 fokos volt a víz, ami nem mondható hidegnek. Inkább a levegő hűlt le este, az volt egy kicsit hideg. De támogatásként kaptunk neoprén ruhákat. A hajók belsejében jól elvoltak a gyerekek. Úsztak egy fél órát, ettek-ittak, aztán két óra után megint vízbe ugrottak.

Mire összeszedték magukat már újra következtek. Hatszor, hétszer kellett úszniuk fejenként

– mondta Merczinger Melinda, aki kiemelte, a VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei teljes mellszélességgel támogatták őket. Ingyen kísérték és biztosították az erőpróbát, le sem vették a szemüket a gyerekekről.

A VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei kísérték figyelemmel a gyerekek minden pillanatát
Fotó Kis-Pingvin Sportegyesület – hivatalos

Bányatóban is gyakoroltak

– Mi vízilabdázók vagyunk, alapból úszásoktatással és vízilabda-oktatással foglalkozunk. Én magam vízilabdakapus voltam, játszottam az OSC, a Honvéd, és a Vasas csapatában is. Az átúszás ötlete onnan jött, hogy 2015-ben egy volt kolléganőmmel egymást váltva próbáltuk leküzdeni a 80 kilométert, de két kilométerrel a vége előtt be kellett fejeznünk, mert akkora vihar kerekedett a tavon. Aztán 2019-ben a húgommal, Katával, és az egyesület egyik „anyukájával”, Török Fannival sikerült átúsznunk. Idén pedig a gyerekeket készítettük fel.

A főváros XVIII. kerületében működünk, és egy helyi bányatóban is úsztak a gyerekek. Márciustól csütörtökönként reggelente csak a hosszútávokat gyakorolták a medencében.

Az erőpróba előtti hétvégén pedig Sümegcsehin táboroztunk, és Keszthelyen, a Balatonban gyakoroltunk – foglalta össze az oktató.

Az éjszakai árvaszúnyog-rajzás olyan volt, mintha esett volna a hó
Fotó Kis-Pingvin Sportegyesület – hivatalos

Személyesen üzent nekik a világsztár

A Kis-Pingvinek erőpróbájának terve eljutott Diana Nyad-hoz.

Az amerikai hosszútávúszó, újságíró, akinek teljesítményéről film készült Netflixen, motivációs videóüzenetet küldött a gyerekeknek, melyben még a karcsapások fontosságára is felhívta a figyelmet.

– Nagyon jó volt, hogy meg tudtunk szólítani egy hatalmas sportembert, akinek az életéről film is készült. Erre vagyok a legbüszkébb – emelte ki Merczinger Melinda, majd hozzátette, Ördög Nóra, az Irie Maffia, és Balla Eszter színésznő is bátorította, támogatta a fiatalokat. Az esemény fővédnöke pedig Illés Fanni paralimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar paraúszó és férje, edzője Szabó Álmos, valamint Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, a magyar férfi vízilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya volt.

Jótékonysági projektjükre is felhívták a figyelmet
Fotó Kis-Pingvin Sportegyesület – hivatalos

Adakozásra hívták fel a figyelmet a Kis-Pingvinek

– A gyerekek igazi csapatként működtek együtt, nagyon készültek, és helytálltak – mondta Merczinger Melinda, aki elárulta: bár a kisebbek már nyaggatják, hogy mikor lesz a legközelebbi átúszás, a folytatásról még nincsenek konkrét tervek.

Az idei esemény fő célkitűzése az volt, hogy a WonderFlora & CMT Alapítvány számára gyűjtsenek. Flóránál – aki Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó kislánya – kétéves korában állapították meg, hogy a CMT nevű kór nehezíti meg a mindennapjait, állapotának javítása pedig egy örökös folyamat. Minden adományt az alapítványnak ajánlottak fel.

 

 

Nyitókép: Kis-Pingvin Sportegyesület – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva