likeBalaton.hu | 2024.08.21. 18:00
Nagyméretű halpusztulás – megfulladtak a halak a Kis-Balaton „Kazetta” tározójában
Jelentős halpusztulás történt a Kis-Balaton „Kazetta” nevű, elzárt tározójában, ami a horgászok számára nem hozzáférhető. A helyzetet a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság gátőrei jelentették a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőri szolgálatának, amely azonnali beavatkozásra sietett a helyszínre.

A helyszínre érkező szakemberek 17 760 kg haltetemet gyűjtöttek össze, többek között idős dévérkeszegek, nagyméretű pontyok, harcsák, és jelentős mennyiségű egynyaras süllő is található volt köztük – tájékoztatott a Balatoni halgazdaság . A halpusztulás oka az alacsony oxigénszint volt, melynek mértéke a legkritikusabb pontokon 0,34 mg/l-re esett vissza. A hőség és szélcsend által súlyosbított helyzetben vízvirágzás és alga pusztulás következett be, ami tovább csökkentette a víz oxigéntartalmát és toxikus ammónia keletkezését okozta.

A halak gyakorlatilag „megfulladtak”. Az oxigénszint csökkenése a vízben, különösen olyan alacsony szintre, mint amit jelentettek (0,34 mg/l), azt jelenti, hogy a vízben élő halak nem képesek elegendő oxigént felvenni ahhoz, hogy életben maradjanak. A vízben oldott oxigén nagyon fontos a halak légzési folyamatához; oxigén nélkül nem tudják fenntartani az életfunkcióikat, ami végül halálhoz vezet.

Ebben az esetben az alacsony oxigénszintet több tényező okozta, beleértve a vízvirágzást és a következő algapusztulást, ami további oxigént fogyasztott a vízből, miközben a hőség és szélcsend is hozzájárult az oxigén hiányához.

A halőri szolgálat mellett tógazdasági dolgozók és keszthelyi halászok is részt vettek a begyűjtési és fertőtlenítési munkálatokban, amelyeket csónakokból és a part mentén végeztek. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy vízlevegőztető berendezéseket is bevetettek az újabb halpusztulás megakadályozása érdekében. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet is végez méréseket, ahol előzetes laboreredmények már rendelkezésre állnak, de a részletes toxikológiai elemzés még folyamatban van.

A médiában tévesen jelent meg, hogy az eset az egész Kis-Balatont érintette volna. Valójában a „Kazetta” a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer mindössze 3,4%-át képezi és csak szennyeződés esetén kap vizet. A helyreállítási munkálatokban kizárólag a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai vettek részt, ellentétben egyes hírekkel, melyek civilek vagy horgászok bevonásáról számoltak be.

A Kis-Balaton „Kazetta” tározójában történt halpusztulás komoly figyelmeztetés a klimatikus változások és a vízminőség kezelésének fontosságára. Az esemény nyomán az illetékes hatóságok és kutatóintézetek további vizsgálatai és intézkedései kulcsfontosságúak lesznek a hasonló környezeti katasztrófák megelőzésében.

Fotók: balatoni halgazdaság

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva