Mozsár Eszter | 2023.09.29. 14:00
A Festetics kastély parkjából teljesít ügyeletet a mentőhelikopter szombaton
Szeptember 30-án, szombaton 11 és 18 óra között a keszthelyi Festetics Kastély parkjába „Adj vért a légimentőkkel, hogy mások is túlélhessék!” szlogennel hívja az önkéntes segítőket a Magyarországi Légimentésért Alapítvány, immár harmadik alkalommal.

Az alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével immáron harmadik alkalommal szervezi meg országos akcióját. A kezdeményezés célja az új véradók toborzása és a régiek megtartása.

légimentő

Légimentő a kastélynál
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Többéves előkészítő munkának köszönhető, hogy a baleset helyszínére vért is szállíthat a hét légimentő helikopter az ország egész területén. Ez egyedülálló és különleges a helyszíni sürgősségi betegellátásban. Először a budaörsi mentőhelikopter szállított vért, gyűjtött tapasztalatokat, majd a többi bázis is alkalmassá vált erre – jegyezte meg Kis Ádám légimentő paramedikus, a Sármelléki Légimentő Bázis vezetője, aki személyesen is részt vesz a szombati figyelemfelkeltő, segítő akcióban. – Sikeresek voltak a korábbi akciók, tavalyelőtt 481-en adtak vért ezen az egy napon, s ami nagyon fontos, 73 új véradót köszönthettünk közöttük. Tavaly ugyancsak a félezret közelítette az önkéntes segítők száma. Tudni kell, hogy mi a 0 Rh-negatív vérkészítményt kapjuk a vérellátó szolgálattól, ez mindenkinek adható. Nekünk a helyszínen nem kell vércsoportot meghatározni, hanem szükség esetén, súlyos sérülésnél azonnal használhatjuk azt egyéb, véralvadást segítő gyógyszerkészítményekkel együtt. Az elmúlt két-három évben számos esetben mentettünk így emberéletet, természetesen a sármelléki bázishoz tartozó területen is több alkalommal.

 

 

Kis Ádám

Kis Ádám hozzátette, a véradás alatt megtekinthetik a mentőhelikoptert, s személyesen találkozhatnak a légimentőkkel. Az újraélesztéshez szükséges tudnivalókat ugyancsak elsajátíthatják a résztvevők. A nap különlegessége, hogy a helikopter a véradás helyszínéről biztosítja az aznapi ügyeletet, ha szükséges, onnan riasztják őket. Ezen a napon Keszthelyen kívül Szekszárdon, Budaörsön, Szentesen, Debrecenben, Miskolcon és Balatonfüreden találkozhatnak az akció keretében a légimentőkkel.

 

Nézd meg a tavalyi eseményen készült képeinket!

 

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

  

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva