Mészáros Annarózsa | 2024.08.21. 10:00
Belendült a kutyás turizmus a Balatonnál
A covid alatt és azóta nőtt azoknak a száma, akik kutyát tartanak, így evvel párhuzamosan nőtt a kutyákkal utazni és strandolni vágyók száma is. Számukra öröm, hogy a lehetőségek folyamatosan bővülnek minden téren. A keszthelyi Kutyás Strand és Piknikkert a Festetics kastély után a leglátogatottabb attrakció!

A keszthelyi Kutyás Strand és Piknikkert idén az ötödik szezonját zárja a nyár végén. Sziládi-Kovács Tibor a strand üzemeltetője folyamatos fejlődést, növekedést, s evvel együtt változást tapasztal a vendégkört tekintve. – Idén a látogatóink 40-50% külföldi. Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország a fő desztináció, ahonnan érkeznek hozzánk, magyarok leginkább Nyugat-Magyarországról és Budapestről. Növekvő tendenciát látunk, hogy a a keleti országrészből is jönnek – hosszabb időre, tervezetten, szállást is igénybe vesznek Keszthelyen vagy közeli településeken. Így ez a régió igencsak kiemelt kutyás turizmusban.

Sziládi-Kovács Tibor
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

– A covid alatt leginkább csak magyar vendégünk volt, a látogatók körülbelül 95%-a, hiszen a külföldiek nem jöttek Magyarországra, a magyarok se mentek külföldre, így gyakorlatilag csak az itt élő külföldiek voltak 2020-21-ben, talán még ‘22-ben is a vendégeink. 2023-ban indult el egy átrendeződés és idén érezhető az, hogy szinte fele-fele arányban oszlik meg a látogatók száma magyar és külföldi vendégek tekintetében. Az is érezhető, hogy a covid alatt egyre többen vállaltak, vettek magukhoz kutyát. De ezt nem csak itt a strandon érzékeltem, hanem más területen is, mint például az éttermek, szállások ez irányú fejlődésében, illetve látom a kutatásokat is – avat be a részletekbe Tibor.

Együtt nyaralni jó!
Fotó: Mészáros Annarózsa

A napijegyek mellett szezon bérletek is válthatóak a rendszeresen visszatérőknek. Az egyik egy általános bérlet, a másik pedig a helyi és környékbeli lakosoknak nyújt kedvezményt. Tibor szerint a keszthely környéki kutyások ki is használják ezt a lehetőséget.

– Jelenleg öt bérelhető, VIP helyünk van, ami nagyon komoly funkciót lát el, hiszen félénk vagy kevésbé szocializált kutyával remekül használhatóak ezek a körbekerített területek, akár több fővel is. Annyiban VIP, hogy napágyat adunk, árnyékos és körbekerített, tehát egy kis saját odúja van az embereknek – kutyáknak, erre egyre nagyobb igény mutatkozik. Ezen kívül kutya játszótér is van itt, ami egy plusz attrakció és folyamatosan használják a látogatóink. Most már lehet SUP-ot is bérelni, tehát igyekszünk embereknek, kutyáknak is olyan plusz szolgáltatást szolgáltatást nyújtani, ami egy picit több más kutyás strandnál.

Szezon végén

Augusztus végével a mindennapos nyitvatartás a hétvégékre csökken, viszont akkor gazdag programkínálattal jelentkezik az északi part egyetlen kutyás strandja.

– Szeptember 7-én és 8-án két fajta találkozónak is társszervezésében veszünk részt. Szombaton harmadik alkalommal tartanak nálunk border collie találkozót, másnap pedig, szintén harmadik alkalommal, mopsz és bulldog találkozó kerül megrendezésre.

Tibor véleménye szerint a kutyás turizmus egyértelműen fejlődik, hiszen az utóbbi években 20-30%-al nőtt a kutyák és a kutyatulajdonosok száma, ami értelemszerűen ebben a szegmensben is jelentkezik: egyre többen keresnek már úgy szállást, vendéglátóhelyet, kirándulóhelyet, egyéb attrakciókat, hogy az kutyával igénybe vehető legyen. – A szolgáltatók reakcióján is megmutatkozik az igény, egyre több plusz szolgáltatást adnak állattal érkezőknek, rengeteg szállás már kifejezetten a kutyásokra épít. Nem kell messze menni, akár Hévízen vagy Keszthelyen is vannak ilyen szállások. A strand kapcsán is látjuk, hiszen itt is egyre több a kutyás vendég. Egy szezonban 10-12 ezer ember fordul meg nálunk.

A Festetics kastély után a leglátogatottabb attrakció Keszthelyen mi vagyunk!

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép, fotók: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva