Mészáros Annarózsa | 2024.10.18. 10:00
Történelmi órásbolt Keszthelyen – 130 év hagyomány és precizitás
Keszthely sétálóutcájának egyik ékköve a Pethő-ház. Nemcsak lenyűgöző barokk építészetével hívja fel magára a figyelmet, hanem a benne található több, mint 130 éves órásbolt történetével is. A Winkler Ádám, majd a Nagy család nevéhez fűződő műhely nemcsak a város, de az ország egyik legrégebbi, folyamatosan működő üzlete, amely generációkon átívelve őrzi a tradíciót.

A keszthelyi sétálóutca központjában álló Pethő-ház mediterrán hangulatot áraszt, barokk stílusú homlokzatát szőlőlevelek futják be, ami már messziről magához vonzza a tekintetet. Az épület nemcsak esztétikai értéke miatt különleges, hanem történelmi jelentősége miatt is: a 15. században épült, később pedig a Festetics-család birtokolta, Keszthely egyik legfontosabb műemléke. Az épülethez kapcsolódik a híres keszthelyi órásbolt története, amely a 19. század végéig nyúlik vissza.

órásbolt

Nagy Zsuzsanna és Nagy Tamás a legendás órásbolt jelenlegi tulajdonosai Fotó: Mészáros Annarózsa

Az órásbolt, ahol megállt az idő

1894-ben Winkler Vilmos órás és ékszerész nyitotta meg itt műhelyét, aki az üzlet mögötti szerény lakrészben élt. Ebben az időben 6-8 órás volt a városban, az egyik leghíresebb volt Lőwy Pál órásműhelye (ami történetesen a Zalai Hírlap fiókszerkesztőségének ad most helyet), ahol segéd volt Ádám Jenő. Ő 1912-ben vette át a boltot, továbbvitte az órás és ékszerész hagyományokat, sőt, optikus mesterként is tevékenykedett. A keszthelyi anekdoták szerint az üzlet cégtáblája – „Winkler Vilmos utóda Ádám Jenő” – is megihlette a helyieket, akik gyakran mondogatták tréfásan: „Ki volt az első ember? Winkler, mert Ádám csak az utód.”

Az üzlet, ahol megállt az idő Fotó: Mészáros Annarózsa

Az üzlet portálja és berendezése az 1910-es évekből származik, a boltban ma is megtalálható az eredeti, több mint 3 méter hosszú Wertheim kassza és egy arany mérleg. Az ékszerészmester halála után felesége tartotta fenn az üzletet segédekkel, majd 1970-ben az órásmesterség jogát az egyik segéd, Nagy Aladárné Unger Vera vette át.
– Édesanyánk kitűnő tanuló volt, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkezett felvételre, de az “egyéb” származása miatt nem vették fel. A nagyapánk, aki vendéglős volt, finomabb szakmát szeretett volna a lányának, mint az övé. Édesanyánk kapható lett volna arra, hogy ötvös vagy ékszerész legyen, de értelemszerűen ez 1957-ben nem jöhetett össze, hiszen privát ember nem foglalkozhatott arannyal, így az a lehetőség maradt, hogy itt a segédektől édesanyám az órás szakmát tudta megtanulni – idézi meg édesanyja alakját Nagy Zsuzsanna órásmester.

A második generáció

A családi vállalkozás azóta is működik, a Nagy család második generációja, Zsuzsanna és Tamás, viszi tovább az ipart. A több mint 130 éves múltra visszatekintő üzlet egyike az ország azon kevés helyeinek, Keszthelyen pedig az egyetlen, amely megőrizte eredeti stílusát, berendezését és hagyományait, evvel ellenállt az idők során felbukkanó divathullámoknak.

A mai napig órajavítással és órák értékesítésével foglalkozó üzlet tulajdonosai mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a tradíció még sokáig fennmaradjon.

órásbolt

Máig zajlik az órák javítása Fotó: Mészáros Annarózsa

– Úgy lettünk órások, hogy eleve beleszülettünk ebbe az egészbe, így nem is volt kérdés egy másodpercig se, hogy mások legyünk. Hiszen születésünk óta ez vett minket körül. Belenőttünk, beleszerettünk ebbe a hivatásba, így teljesen természetes volt az, hogy mi is folytatjuk ezt a gyönyörű szakmát – mondja Nagy Tamás, miközben egy fém óraszíjat kopácsol.

Változnak az igények, de az óra örök darab

Zsuzsanna Székesfehérvárott, míg Tamás Budapesten végezte az órás iskolát, s egybehangzóan állítják: megváltozott az élet, a szakma és az igények is.

Akkor még olyan tanulmányokra volt igény és szükség, ami az igazi klasszikus órajavítás volt, amit úgy tanulhattam meg, hogy volt egy mesterem, aki a gyakorlati módszertant megtanította. Mára teljesen eltolódott az órásszakma: elemcsere, szíjcsere, koronacsere, üvegcsere, s ilyen apróbb munkák, amiket végzünk. Ugyanis kompletten órát javítani olyan üzletben lehet csak, ahol szinte alig van forgalom, vagy el van szeparálva az üzlettől az óraszervíz – mondja Tamás. – Ezt már csak nagyobb óraszervízek engedhetik meg maguknak, kellő számú alkalmazottal.

Történelem képkeretekben
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nagy Zsuzsanna szerint az óraviselésben minden ízlés kérdése.

– Van, aki esküszik arra, hogy csak mechanikus órát visel, van aki nagyon-nagyon drága, több százezres elemes órát hord, vagy a legújabb modellt választja. Nagyon sokan szeretik az órát, bár rengetegen vannak, akik csak a telefonjukon tájékozódnak az idő múlásáról.

A Nagy család elkötelezettsége és szenvedélye nemcsak az órák iránti szeretetet tartotta életben, hanem a város kulturális és történelmi örökségének egy szeletét is. Az órás szakma átalakult az évtizedek során, de az időtálló értékek – a precizitás, a hagyományok tisztelete és a minőségi munka – továbbra is szerves részei maradnak mindennapjaiknak. Keszthely ikonikus órásboltja így nemcsak a múltat idézi, hanem a jövőnek is üzen. Az idő nem áll meg, de az igazi mesterségek soha nem veszítik el varázsukat, függetlenül attól, hogy mennyit változik körülöttük a világ.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva