likeBalaton.hu | 2024.09.21. 16:00
Óvodások vehetik birtokba a keszthelyi Kiskastélyt
100 férőhelyes óvodaként született újjá Keszthely üresen álló műemléki épülete, a Kiskastély.

Átadták a Kiskastély Római Katolikus Óvoda épületét, mely

a Veszprémi Érsekség fenntartásában lévő Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola intézményének a része, és a keszthelyi mellett a környéken élő családok számára nyújt óvodai férőhelyeket

– tudósít az epiteszforum.hu.

Mint írják, a 100 férőhelyes, 4 csoportos óvoda a keszthelyi Lovassy Sándor u. 2. szám alatt álló, műemléki védettséget élvező, évtizedek óta üresen, kihasználatlan és rossz állapotban lévő Kiskastély felújításával és bővítésével jött létre.

A csoportszobákat új épületrészben alakították ki a Kiskastélyban

A műemléki épületben a nevelőtestületi és titkársági irodák, a foglalkoztatók, a tornaszoba és a sószoba került elhelyezésre, az új, 4 csoportos óvoda csoportszobái pedig a Kiskastély épületéhez kapcsolódó, újonnan megépített északi és déli szárnyban.

Az óvoda központi épülete és az új épületrészben helyet kapó csoportszobák közvetlen kertkapcsolattal rendelkeznek.

A katolikus szellemiség erősítésére egy kápolna is kialakításra került. Az óvodás gyermekek étkezését melegítőkonyha szolgálja ki.

Az óvodaberuházás teljes költsége, a régészeti és építéstörténeti kutatási feladatokkal, a műemlék épülethez tartozó ingatlanok megvásárlásával, restaurálási munkákkal, régi épületrészek bontásával, és újak felhúzásával együtt mintegy 3,2 milliárd forint volt. Az óvodafejlesztéshez szükséges támogatást a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint támogató, a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja keretében biztosította a Veszprémi Főegyházmegye részére.

Ilyen lett a Kiskastély Római Katolikus Óvoda
Fotó: Magyarország Kormánya

A Kiskastély történelme

Az épületegyüttes felújtásához és bővítéséhez kapcsolódó kutatásokkal a MÉM MDK Kutatási Osztálya foglalkozott. A múzeum honlapján olvasható leírás szerint az eredetileg L-alakú épületegyüttes egy észak-dél tengelyű, egyemeletes főépületből és egy délről merőlegesen csatlakozó toldaléképületből áll, melynek egyemeletes középrészét egy-egy földszintes szárny vette közre keletről és nyugatról, a nyugati szárnyat az 1990-es évek elején elbontották. A főépület – ún. kiskastély – mai tömegalakítását 1864-ben nyerte el, amikor az azévben megalapított keszthelyi Országos Gazdászati és Erdészeti Tanintézet (később M. kir. Gazdasági Tanintézet) földműves iskolája számára átépítették és emeletessé bővítették a korábban itt álló földszintes raktárépületet.

Az épület héttengelyes, középrizalitos nyugati főhomlokzata a félköríves romantika jellegzetes emléke.

A szintén 1864-ben emelt déli toldaléképület lebontott nyugati szárnya eredetileg cselédlakásokat, ma romos állapotú keleti szárnya gazdasági funkciójú helyiségeket foglalt magában.

Nyitókép: Magyarország Kormánya

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva