origo.hu | 2021.05.01. 08:00
Szupercuki szőrmók lógott be be az egyik balatoni áruházba - Nézd meg a videót!
Egy keszthelyi áruházba hívatlan vendégként érkezett nagy pelét sikerült befognia az ott dolgozóknak, a nemzeti park kollégája pedig visszaengedte a természetbe. A pele egyetlen ugrással távozott a kosárból, majd felszaladt a bükk törzsére, ahol egy darabig még azt is eltűrte, hogy filmezzék.

A nemzeti park közlése szerint egy keszthelyi áruház dolgozói jelezték az igazgatóság munkatársainak, hogy egy nagy pelét láttak a boltban a lisztes raklapoknál. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kihelyeztek két élvefogó (ketrec) csapdát, hogy befogják a hívatlan vendéget.

A nagy pelét a befogása utána visszaengedték a természetbe
FORRÁS: SINKA GÁBOR/BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK

Sajnos hiába kínáltunk fel neki szilvát, diót, a csapdákat elkerülte a szürke bundás rágcsáló. Kedden aztán telefonon jelezte a bolt egyik dolgozója, hogy egy nagy kosár segítségével sikerült megfognia az egyik pelét, miközben átrendezték a raklapokon tárolt lisztes zsákokat. Ugyanakkor az is kiderült, hogy nem egy pele jár be a boltba, hanem három.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa, Sinka Gábor tájegység-vezető a befogott nagy pelét (Glis glis) elvitte a természetes élőhelyére, egy a lakott területektől távoli erdőbe, ahol egy idős bükkfa mellett szabadon engedte.

A pele egyetlen ugrással távozott a kosárból, majd felszaladt a bükk törzsére, ahol egy darabig még azt is eltűrte, hogy filmezzék.

A nagy pele hazánkban védett állatfaj, természetvédelmi értéke 50 ezer Ft.

Érdekességként elárulták a fajjal kapcsolatban, hogy életének közel felét alvással tölti. Októbertől áprilisig téli álmot alszik, ebben az időszakban egyáltalán nem is táplálkozik.

Forrás: origo.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva