likeBalaton.hu | 2021.09.23. 17:00
Véradó kihívás - Mentőhelikopter a keszthelyi kastély parkban
A sárga helikopter pénteken a Festetics-kastély parkjából száll fel és le, ha riasztást kap. Véradásra buzdítják a résztvevőket, a cél, hogy a mentőhelikoptereken az egész országban legyen kettő egység 0 negatív vér. A helyszínen programokkal is szórakoztatják a vendégeket.

Rendhagyó közösségi eseményt szervez a Magyarországi Légimentésért Alapítvány, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., és a Magyar Vöröskereszt szakmai partnerével, az Országos Vérellátó Szolgálattal.
A hét helyszínen egy időben megvalósuló programmal szeretnének hagyományt teremteni, két fontos ügyet szeretnének együtt még láthatóbbá tenni ezen a napon.

Az érdeklődők – az életmentésnek két különböző, de a hétköznapokban pótolhatatlan formájával találkozhatnak mind a hét helyszínen: önkéntes véradással és légimentéssel.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a véradás, mennyire nagy szükség van a biztonságos vérkészítményekre.

A különleges nap célja, hogy új véradókat toborozzon, valamint a meglévőket is aktivizálja, felhívja a figyelmet az önkéntesség és a segítségnyújtás fontosságára,és betekintést nyújtson a légimentők nem mindennapi munkájába.

Kis Ádám, a sármelléki bázis vezetője
Fotó: Mihály Szilvia

– Célunk, hogy minél több emberhez eljusson nemcsak a véradás üzenetének fontossága, de a lehetősége is, hiszen ennek köszönhetően menthetnek életet a légimentők is. Rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vérkészítmény álljon rendelkezésre minden légimentő bázison, így a Balatonnál is – fogalmazta meg a civil szervezet elnöke, Nagy Boglárka. – Nagy szükség van véradókra az ország minden pontján, hiszen az ország megfelelő vérkészletének biztosításához hétköznapokon is 1600-1800 véradó megjelenésére van szükség.

A program keretében mind a hét légimentő bázis közvetlen közelségében egyszerre szervezünk véradást, a nap különlegessége, hogy a mentőhelikopterek a véradás helyszínére kitelepülve biztosítják az ügyeletet, onnan kerülnek majd riasztásra.

Fotó: Mihály Szilvia

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft és az alapítványunk közös ötletelése alapján, annak apropójaként, hogy kettő egység 0 negatív vért szállít a budaörsi mentőhelikopter, azt szeretnénk, hogyha a másik hat bázison, Miskolcon, Debrecenben, Szentesen, Pécsen, Sármelléken, Balatonfüreden ugyanúgy elérhető lenne ez a közeljövőben.

– Ki jelentkezhet véradásra?
– Bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. Fontos, hogy a véradásra indulók fogyasszanak megfelelő mennyiségű ételt és folyadékot, valamint vigyenek magukkal személyi igazolványt, lakcímkártyát és TAJ kártyát.

 

❕2021. szeptember 24-én, déltől este 18 óráig várunk Benneteket..! 😇
Adj Vért a légimentőkkel hogy Mások is…

Posted by Magyarországi Légimentésért Alapítvány on Wednesday, September 15, 2021

 

Kattints a keszthelyi esemény programjáért!

A véradás helyszíne a Helikon Kastélymúzeum könyvtára lesz. A parkban a gyermekek számára egy ugrálóvárat állítanak fel és népi játékok is lesznek, ha éppen nem kell riasztásra vonulnia, a mentőhelikoptert is megnézhetik a vendégek.

Fotó: Mihály Szilvia

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva