Múzeumok Őszi Fesztiválja a Balatoni Múzeumban
Helyszín Keszthely, Múzeum utca 2
Időpont
Idén az őszi fesztivál során hat alkalommal várják a kicsiket és nagyokat a keszthelyi múzeumba.

A programsorozat keretében egy régész-numizmata és egy restaurátor szemszögéből mutatjuk be az év elején napvilágra került “rejtélyes gyűjteményt”, egy keszthelyi zsidó család elrejtett ékszer- és éremgyűjteményét. Emellett természetesen idén is várjuk a kreatív tevékenységek és az őszi hagyományok iránt érdeklődőket, s gondoltunk a költészetben csendesen elmélyülni vágyókra is….

TANÁROK NAPJA – Múzeumpedagógiai börze

2019. szeptember 25. 14:30-16:00

Szeretettel várjuk rendezvényünkre mindazokat a pedagógusokat, akik érdeklődnek a múzeum mint „tudástár”, a múzeumi gyűjteményekben rejlő oktatási lehetőségek iránt. A börze fő céljai, hogy a pedagógusok és a muzeológusok megismerhessék egymást, s bemutassuk gyűjteményeinket, a bennük rejlő lehetőségeket.

Hisszük, hogy a céljaink közös: az iskolákban és a múzeumban is lehetővé tenni a minél élményszerűbb ismeretátadást; elérni, hogy a gyerekek lelkesen, örömmel tegyék magukévá az új ismereteket. A találkozó során szeretnénk áttekintést adni szerteágazó gyűjteményeinkről, azok összetételéről, ezáltal mintegy kapaszkodókat nyújtani a tanárok számára.

Konkrét ötleteket is adunk: a gyűjteményeket legjobban ismerő szakemberek kiemelve egyes tárgyakat, tematika vagy korszak szerint válogatott kisebb tárgyegyütteseket bemutatják azt is, miként lehet azokat szorosan a tananyaghoz kapcsolni, rendhagyó – akár kitelepült – múzeumi foglalkozás keretében bemutatni.

Szeretnénk megkönnyíteni ezáltal a múzeumi órák beépülését a helyi és környékbeli iskolák éves menetrendjébe, az órák tanagyagába, s elérni, hogy a környékbeli oktatási intézmények pedagógusai bátra(bba)n keressék muzeológusainkat, ha szeretnék kiegészíteni, élményszerűbbé tenni a tanórákat.

EGY REJTÉLYES GYŰJTEMÉNY – Numizmatikai előadás

2019. szeptember 28. 17:00-18:30

2019. februárjában egy több mint 2700 darabból álló, felbecsülhetetlen értékű éremleletet fedeztek fel egy keszthelyi ház pincéjében. A gyűjtemény május óta időszaki tárlaton megtekinthető a Balatoni Múzeumban, s tudományos feldolgozása is megkezdődött.

E hosszú folyamat még nem zárult le, számos kérdés vár válaszra a „kincslelet” eredetét, történetét és összetételét illetően. A kiállítás zárását követően, a nagy érdeklődésre való tekintettel rendezvényünk keretében szeretnénk megismertetni az eddigi eredményeket, s lehetőséget adni a numizmatika iránt érdeklődőknek, hogy közelebbről is megismerjék ezt a különleges együttest. Programunk egyúttal lehetőséget ad a helyi és környékbeli éremgyűjtők találkozására, eszmecseréjére is.

Dr. Redő Ferenc, éremleletekre szakosodott régész, a gyűjtemény kutatója előadása a laikusok és a szenvedélyes gyűjtők számára is tartogatnak izgalmas és figyelemre méltó információkat e „titokzatos gyűjteményről”.

EGY KÖZÖSSÉG MÚLTJA – Zsidó emlékek Keszthelyen – Városnéző séta

2019. október 20. 14:30-18:00

A Balatoni Múzeum évről évre szervez játékos városismereti, városfelfedező programokat. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén „Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” című kiállításunkhoz kapcsolódóan Keszthely zsidó emlékeit, a helyi zsidósághoz köthető épített örökséget fedezzük fel.

Sétánk során a keszthelyi hitközség vezetője megmutatja a zsinagóga eldugott épületét és kertjét, ahol megismerkedhetünk a Bibliában szereplő növényekkel, és megnézhetjük a Genezáreti-tó kicsinyített mását is.

A program második felében az ugyancsak kevéssé ismert helyen található zsidó temetőben kalauzolja az érdeklődőket a hitközség vezetője, s mesél a sírkövekről, a közösség temetkezési szokásairól.

Tartson velünk, fedezzük fel együtt e rejtett kincseket, épített és szellemi örökségünket!

AZ ÉREMRESTAURÁLÁS TITKAI – Restaurátor szakmai bemutató

2019. október 26. 16:30-17:30

A restaurátor különleges, sokak számára érdekes munkája áll programunk középpontjában. A Balatoni Múzeum éremrestaurátora bemutatójában megismerkedhetünk a „Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” című kiállításon bemutatott, ez év februárjában előkerült többezer darabot számláló éremlelet restaurálásának folyamatával.

A szakember a szakma számos titkáról fellebbenti a fátylat: bemutatója során nem csak az érmek, de a régészeti feltárások során előkerülő különböző korú és típusú fémek restaurálási módszereivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

SZÜNETELJ A MÚZEUMBAN! – Családi délután

2019. november 2. 14:00-17:00

A rohanó hétköznapok után jó egy kicsit megpihenni, együtt lenni. Az őszi szünet a családoké, érdemes kihasználni, tartalmasan tölteni. Ebben segít a Balatoni Múzeum!

Novemberi családi napunk programját úgy állítottuk össze, hogy az a felnőttek és a gyerekek számára is érdekes, szórakoztató legyen.

Néprajzi gyűjteményünk számos olya tárgyat őriz, melynek fontos szerepe volt régen az év ezen időszakában. Néprajzkutatónk segítségével felidézzük az év ezen időszakához kapcsolódó, hagyományos mezőgazdasági munkákat, s a természet őszi ajándékait is magunk köré gyűjtjük.

Míg a gyerekeket a ragasztás, az alkotás köti le, készítik az őszi termésekből a díszeket, ajándékokat, addig a felnőttek gyűjteményünk tárgyain keresztül visszatekinthetnek nagyszüleik életébe.

KESZTHELYI KÖLTŐK ŐSZI TÉMÁI – Irodalmi találkozások

2019. november 9. 16:30-18:00

Keszthelyt iskolavárosként szokták aposztrofálni, de akár az irodalom városa is lehetne.

A 17. század első felében ugyanis a kor költői Keszthelyen gyűltek össze a mecénás, Festetics György gróf támogatásával, hogy egymás munkásságát megismerjék. Irodalmi estünkön a résztvevők megismerkedhetnek a keszthelyi kötődésű tollforgatók verseivel őszt idéző költeményeik tükrében.

A vereseket válogatja, és a poéták munkásságát ismerteti Németh István Péter költő, irodalomtörténész.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva