Bacsó Bori /lakaskultura.hu | 2021.05.27. 06:00
Kőröshegyi présházból minimalista nyaraló
Hol tud igazán kikapcsolódni egy városlakó? Természetes, csendes, nyugodt környezetben. Ebben a kőröshegyi házban a legmodernebb technikai háttér társul az idillhez.

A Balaton környéki telkek jó részén korábban csak egy kis présház állt. Ezeket az új tulajdonosok vagy felújítják, vagy a szigorú építési szabályzathoz igazodva kibővítik. Utóbbi történt ezzel a kőröshegyi nyaralóval is.

– Családi okok miatt erősen kötődünk Földvárhoz, ezért keresgéltünk errefelé. Kőröshegy tökéletesen megfelelt az igényeinknek. Itt nincs zavaró szomszéd, sem nyüzsgő tömeg, csupán pár kilométerre van a part, és nem utolsósorban lenyűgöző a panoráma, rálátunk a völgyhídra és a tóra – mesélik a fiatal tulajdonosok.

A házaspár saját elképzelései szerint alakította át a kertet és a házat, de természetesen kerestek egy építészt és egy statikust, akik szakszerűen elkészítették a terveket. A kétszintes ház alapterülete 150 m², és mellette van egy 35 m²-es borospince, utóbbi a nappaliból is megközelíthető. A régi présházhoz tartozó 600 tőke szőlőt megtartották – a termést egy közeli borászat veszi át.

Az új épület ökolábnyoma minimális, napelemek sorakoznak a terasz támfalán és a tetőn, emellett 15 cm vastag szigetelés és a nyílászárók háromrétegű üvegezése segíti az energiatakarékos működést. Okostelefonról vezérelhető szinte minden elektromos készülék és természetesen a fűtés is.

A medence 50 tonna vizet tartalmaz, amikor tele van
Fotó: Bata Tamás / LAKASKULTURA.HU

– A medence megépítése jelentette a legnagyobb kihívást. 50 tonna víz van benne, ezért komoly alap kellett, hogy megálljon a domboldalon. A szakemberek nem földdel töltötték fel, hanem zsalukövet használtak, és a terasz is egy masszív betonlemez – mondja a férj.

Az épület karakteres minimalista stíluselemeit a beton szoborszerű jelenléte teszi igazán egyedivé. A medence mellett induló lebegő lépcsőt egy részben áttört pengefal tartja, föld alatti ellensúllyal. Áttört betont alkalmaztak árnyékolásra is, a megoldás szépen illik a völgyhíd látványához. Az üvegkorlát és a nyári konyha saválló frontja is tökéletesen harmonizál a berendezéssel. Az eladó idős bácsitól örökölt nagy betonasztalra a terasz burkolatával megegyező színű pala került.

A kertben 400 tő levendula virít, és további érdekesség, hogy a földben futó 3 km-es kábel biztosítja a világítást. A sportolásra kialakított területen lehet focizni, kosarazni, pingpongozni. A fából készült lombház igazi apa-fia projekt, az 5 éves Fülöp rengeteget segített a betonalap elkészítésében és a festésben is. A belső tér egésze a feleség elképzelései alapján öltött formát. A gőzölt tölgyparketta, a travertinburkolat, a látszóbeton fal és a fehér bőr ülőgarnitúra szépen harmonizál a terasz bútoraival.

Mindenütt tiszta formák, nemes anyagok, letisztult elegancia – a végeredmény pedig egy igazi XXI. századi, környezettudatos nyaraló, amely tökéletesen igazodik a természeti adottságokhoz és a tájhoz.

Forrás: lakaskultura.hu
Fotók: Bata Tamás / LAKASKULTURA.HU

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva