veol.hu/Kovács Erika | 2021.06.28. 16:00
Átadták a megújult Hegyestűi Geológiai Bemutatóhelyet
Több mint 150 millió forintból korszerűsítették a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely épületét. A felújítás során akadálymentesítettek, új kiállítások kerültek az épületbe, bővítették a parkolót, árnyékolták a játszóteret és pihenőhelyeket hoztak létre.

Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára kifejtette: 2021 a fejlesztések éve a nemzeti parkoknál, idén közel 30 beruházást adnak át, mintegy 8,7 milliárd forint nagyságrendben.

Megújult például a Salföldi Major, a kápolnapusztai bivalyrezervátum, megújul és bővül a Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontja. Küszöbön áll a Lóczy-barlang látogatóközpont átadása Balatonfüreden, ősszel Ordacsehiben a dél-balatoni berek világát mutatják be.

Hegyestű
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Javul a természeti környezet állapota, ami a megmaradás záloga, a versenyképesség feltétele. Bővülnek a bemutatóhelyek is, amelyek egyre népszerűbbek – vélte az államtitkár. Hozzátette, az elmúlt három évben 15 százalékkal nőtt a parkok látogatottsága, egyre népszerűbb az aktív pihenés, mindehhez megfelelő infrastruktúra kell.

A nemzeti parkok a hazai ökoturizmus legjelentősebb képviselői, amelyeket évente 1,6 millióan látogatnak. A 10 park közül a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot (BfNP) keresi fel az érdeklődők harmada.

Szekeres Pál miniszteri biztos üdvözölte, hogy a hegyestűi bemutatóhelyet a hozzá hasonló kerekesszékesek, valamint a kisgyermekesek és az idősek is meg tudják látogatni. Örömmel szólt arról, hogy az ittenihez hasonló helyek, értékek egész évben kínálják a látnivalókat az érdeklődőknek.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A turisztikai fejlesztések célja, hogy a pandémia után új kínálat várja a vendégeket. Az előzetes adatok alapján jó esély van arra, hogy a nyár még a tavalyinál is sikeresebb lesz, új lendületet vett a belföldi turizmus. Az enyhítések óta több mint 45 százalékkal nőtt a nyári előfoglalások száma, ami folyamatosan nő.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Puskás Zoltán, a BfNP igazgatója kifejtette, mind többen keresik fel a látogatóhelyeket, ezért fontosak a fejlesztések. A hegyestűi bemutatóhely megújulását két pályázat érinti, egyfelől 14 nagy európai geoparkkal turisztikai fejlesztésre nyertek el uniós támogatást, másrészt a MTÜ-vel közös pályázattal jutottak támogatáshoz, amelyből

korszerűsítették a lépcsőket, a feljáratot, korlátokat helyeztek ki a kilátóhoz vezető útnál, akadálymentesítettek, információs táblák segítik az eligazodást. Külön figyeltek a kisgyermekes családok igényeire.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő köszönettel beszélt a BfNP munkájáról, nemes célnak nevezte, hogy megmutatják a rejtett kincseket a közönségnek, pályázataikat a jövőben is támogatja.

Forrás: Veol.hu
Nyitókép: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva