likeBalaton.hu | 2024.09.23. 12:00
Dió és lecsó csatája: ínycsiklandó fogások a lengyeltóti Diófesztiválon
A hétvégén újra életre kelt a lengyeltóti Diófesztivál, amely zenés-táncos programokkal és gasztronómiai különlegességekkel vonzotta a látogatókat. Az esemény középpontjában két finomság, a dió és a lecsó állt, amelyek különféle variációi tették ízesebbé a fesztivált.

Versenyben a legjobb lecsók

A lecsók terén nem volt hiány a kreativitásból. Idén tizenkét csapat állt neki a főzésnek, hogy különlegesebbnél különlegesebb lecsókkal kápráztassák el a közönséget. A Szolid Ivók csapata például csirkemellel, csirkemájjal és gombával dúsított lecsót készített, amelyhez tarhonyát és saslikon sült krumplit kínáltak. A Somogyiak Baráti Köre első alkalommal vett részt a fesztiválon, és lecsós paprikás krumplival, valamint szalonnába bugyolált húsgombóccal arattak sikert.

Finom sütemények díszelegnek a tányérokon a lengyeltóti diófesztiválon

Finom sütemények díszelegnek a tányérokon a lengyeltóti diófesztiválon
Fotó: TIBOR KOVACS

 

Diós különlegességek – Édesszájúak paradicsoma

A dió nemcsak a főszereplő, hanem a desszertek koronázatlan királya is volt. Németh Julianna, a Somogyiak Baráti Köre elnöke, zserbó-variációkkal nevezett be a versenyre: zserbó palacsintatorta, zserbógolyó és hagyományos zserbó voltak a legnagyobb kedvencek. A dió rajongói azonban nemcsak süteményekkel találkozhattak, hanem különböző dióolajakat is megkóstolhattak, amelyekről Szabó László, a helyi olajkészítő, elárulta.

– A dióolaj segíti a koncentrációt, tisztítja a vért és csökkenti a koleszterinszintet.

 

 

A Diófesztivál hagyománya

A lengyeltóti Diófesztivál több mint három évtizedes hagyománya a helyi dióültetvényhez kötődik, amely Közép-Európa legnagyobb dióültetvénye.

–A frissen szedett, hámozott és héjas dió mellett ingyen diós palacsinta is várta a látogatókat, amelyet hat lelkes önkéntes készített – mondta Mikliánné Kollarics Tünde, a művelődési ház igazgatója elmondta. – Ez egy olyan kincs, amit muszáj kihasználnunk kulturális szempontból is.

A Diófesztivál idén is bebizonyította, hogy a hagyomány és a modern ízek találkozása igazi kulináris élményeket tartogat mindenkinek.

Nyitókép: Illusztráció / DMA
Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva