Horváth Virág | 2020.06.22. 12:00
Kiállítás és koncert nyitotta Örvényesen a kultúr-szezont
Pénteken nyílt meg Szilvássy Katalin festőművész tárlata Örvényesen, a BalatonBárban, amit a Roy és Ádám trió koncertje követett.

A Balatonhoz látogatók sokszor a tó közvetlen közelében keresik a kulturális programokat, ellenben, ha Örvényes felé veszik az irányt, érdemes a minőségi szórakozásért egészen az Örvényes vége tábláig elkocsikázni, hiszen mellette hatalmas, füves placcon pihen az a „lakás-kocsma” jellegű hely, amelyet BalatonBárnak neveznek. Napozóágyak, pingpongasztal és egy családi házra hasonlító épület csábít minket befelé, ahol a kültéri lámpasorok alatt egy szerény színpad, és színes, megnyugtató padok adnak családias hangulatot ennek a különleges vendéglátóhelynek.

Ebben az egyedi térben kapott helyet Szilvássy Katalin festőművész legújabb kiállítása, amely nemcsak a szemet, de a lelket is gyönyörködteti. Különös egybeesés, hogy az álomfogóval, zenkerttel és megannyi spirituális eszközzel díszített teremben Szilvássy Katalin maga is spirituális képei kerültek ki. A megnyitón, Frick Attila köszöntőjében kiemelte, ezek az alkotások arról mesélnek, hogy az ember valahonnan valahová tart, és jó esetben ez az út megtisztulást hoz. Katalin képei mind az egyéni fájdalmának a feldolgozása, megtisztítása, rendbetétele a művészet által.

Szilvássy Katalin kiállítását Frick Attila nyitotta meg Fotó: Horváth Virág

 

 

 

 

Szilvássy Katalin realisztikus ábrázolásmódján átszűrődik a transzcendens, spirituális tartalom is.

– Ha megtörténik a lelki tartalmak felfedezése a képeimben, akkor talán tovább el lehet időzni felettük. Ha nem, akkor is lehet élvezni a színek, vonalak és formák harmóniáját. Én eleve föld jegyű ember vagyok, és szeretem a föld színeit is, ezért inkább pasztellszíneket és a barna és zöld valahány árnyalatát használom – mondta el Szilvássy Katalin.

A művész életében fontos a lelki-munka, úgy érzi, érdemes odafigyelnünk a mindennapjainkban a földi léten túli másik, lelki síkra is. A festészetén keresztül ebbe ad betekintést a látogatóknak. Katalin „balatoni lány”, tősgyökeres füredi, így talán nem meglepő, hogy a Balaton közelsége nagyon fontos a számára.

– Nagyon sok festőnek a Paradicsoma Balatonfüred és a Balaton-part, a víz közelsége egyszerűen olyan megnyugtató, kreatív energiákat ad, amik vonzzák a művészeket. Én sem tudom megunni. Gyönyörű élmény, amikor naplementében úszik az ember mondjuk a tihanyi Gödrösben.

Szilvássy Katalin Mindenkiben benne van című képe az ösztön-énről mesél Fotó: Horváth Virág

Szilvássy Katalin szerint a festészet olyan, mint a Balaton felett repülni.

– Látni a víztükröt, de kicsit felülemelkedni mindenen, az életen, a problémákon. Látni a szépet, ugyanakkor megszabadulni mindentől, és csak siklunk egyenesen előre.

A kiállítás megtekintése után a Roy és Ádám trió adott koncertet a BalatonBár kerti színpadán, ahol saját dalokkal és feldolgozásokkal emelték az este fényét.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva