2024.06.30. 14:00
70 éves a legrutinosabb Balaton-átúszó nagypapa – 3 hét múlva rajtol a verseny
200 vízi jármű és 1500 szervező segíti az úszókat, a biztonság miatt maximum 12 000 résztvevő indulhat.

Az indulási helyek kétharmada már előzetesen elkelt, ám aki időben kapcsol, még nevezhet a nyár legnépesebb hazai szabadidősport-rendezvényére, a 42. Lidl Balaton-átúszásra. Idén is kiemelt fontosságú a biztonság: létszámlimitet szabnak a szervezők és szokás szerint csak megfelelő időjárási körülmények között indítják el a versenyt.

– Annyi a titok, hogy nincs titok! Átlagos fizikai állapotban lévő emberek, nyugodt tempóban, tökéletesen biztonságos körülmények között át tudják úszni a Balatont, vagyis le tudják győzni önmagukat – mondta Gurbán Béla, aki minden kétséget kizáróan a legrutinosabb Balaton-átúszó. A budakeszi nagypapa – ahogy magát bemutatta –

márciusban múlt 70 éves, és 1979 óta, vagyis a legelső hivatalos Balaton-átúszás óta egyetlenegy versenyt sem hagyott ki. Az idei tehát a 42. alkalom lesz, amikor nekiindul Révfülöpről, hogy kényelmes tempóban átússzon a déli partra.

Fotó: Németh Levente/sonline.hu

 

– Amikor megérkezem Boglárra, mindig hátranézek, és két dolog jár a fejemben: az egyik, hogy a Balaton csodálatos, a másik pedig, hogy ismét sikerült legyőznöm magam. Minden évben úgy jövök ki a vízből, hogy a következő nyarat sem szabad kihagyni. Remélem, hogy még bő 15 évig így lesz.

Bízom benne, hogy egyszer teljesül az az álmom is, hogy a hat unokámmal együtt úszhatok

– folytatta Gurbán Béla. A legfontosabb tanácsa a kevésbé tapasztalt résztvevők számára, hogy ne versenyként fogják fel az átúszást, hanem élményként, vagyis kényelmesen, a saját tempójukban ússzanak.

Fotó: Németh Levente/sonline.hu

A szervezők számára idén is a biztonság a legfontosabb

Mintegy 150 vitorlás jelöli ki az úszófolyosót, így aki elfárad, akár a Balaton közepén is megkapaszkodhat.

Ezúttal is két táv közül választhatnak az úszók: a hagyományos, 5,2 kilométeres Révfülöp és Balatonboglár közötti táv mellett lehetőség van a 2,6 kilométeres féltáv teljesítésére (ennek a futamnak a résztvevői a déli partról indulnak és oda is érkeznek), sőt 2021 óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Balaton-áthúzás, vagyis SUP-pal is át lehet szelni a tavat.

– Az előkészületekkel jól haladunk, és szépen gyűlnek a nevezők is a 42. Lidl Balaton-átúszásra. Úgy látom, hogy idén is elérjük a létszámlimitet. Továbbra is az 5,2 kilométeres úszás a legnépszerűbb, de elképesztő ütemben emelkedik a SUP-pal próbálkozók száma, szinte biztosan túlszárnyaljuk majd a tavalyi rekordot. Ahogy az elmúlt 45 évben mindig, idén is a résztvevők biztonsága a legfontosabb

csak megfelelő időjárási körülmények között indítjuk el a versenyt július 20-án. A döntés az esemény hetében, csütörtökön délben születik meg

– mondta Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda ügyvezetője.

A Balaton-átúszás 45 éves múltra tekint vissza, vagyis az egyik legrégebbi szabadidősport-esemény Magyarországon. 1979-ben rendezték az elsőt, azóta volt pár év, amikor elmaradt a rossz idő miatt, az idei a 42. verseny. 1979 óta összesen több mint 220 ezren úszták át a Balatont.

Fotó: Németh Levente/sonline.hu

Legfontosabb a biztonság

200 vízi jármű és 1500 szervező segíti az úszókat. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is közreműködik. Három kórházhajó áll készenlétben az úszófolyosó mellett. A biztonság miatt létszámlimitet határoznak meg a szervezők: maximum 12 000 résztvevő indulhat.

Minden korosztály jelen van, az ország minden szegletéből

Nagyjából minden tizedik úszó 18 évnél fiatalabb, de indulnak 80-85 évnél idősebbek is. Az átlagos úszóidő 2 óra 50 perc, a legjobbak 1 óra alatt teljesítik a távot. A többség számára azonban a Balaton-átúszás nem verseny, hanem egy örökre emlékezetes élmény. Nem az órával küzdenek, hanem saját magukat szeretnék legyőzni.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Lidl Balaton-átúszás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva