likeBalaton.hu | 2024.07.21. 08:57
Elrajtolt a 42. Lidl Balaton-átúszás
Az első indulók – köztük a junior úszóválogatott tehetségei – pontban hét órakor rajtoltak Révfülöpről, hogy teljesítsék az 5,2 kilométeres távot.

Vasárnap reggel elkezdődött a 42. Lidl Balaton-átúszás. Az első indulók – köztük a junior úszóválogatott tehetségei – pontban hét órakor rajtoltak Révfülöpről, hogy teljesítsék az 5,2 kilométeres távot. Az eseményt az eredeti tervek szerint szombaton rendezték volna, de a bizonytalan időjárás miatt egy nappal el kellett halasztani. Vasárnap közel ideális körülmények várták az indulókat, rajtolni 12 óráig lehet, a szervezők 11 és fél ezer nevezőt várnak.

Fotó: Balaton-átúszás

Napos, gyengén szeles idő – ahogy a balatoni hajósok mondják – „kivasalt”, vagyis teljesen sima víz fogadta a 42. Lidl Balaton-átúszás résztvevőit vasárnap kora reggel Révfülöpön. A Balaton vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés. A legelső indulókat hét órakor engedték a vízbe, hogy a mintegy 150 vitorláshajó segítségével kialakított úszófolyosón a Balaton déli partja felé vegyék az irányt. Aki elfárad, megkapaszkodhat, vagy akár ki is mászhat, és megpihenhet a vitorlásokon.

Negyed nyolckor a Balaton-áthúzás első indulói is elrajtoltak, ők SUP-on evezve küzdik le az 5,2 kilométeres távot, míg a féltávú (2,6 km) úszás résztvevői 8 órától rajtolnak a déli partról, a cél számukra is a boglári Platán strandon található.

Rajtolni minden távon 12 óráig lehet, a szervezők több mint 1100 hazai településről és 51 országból összesen 11 450 előnevezőt várnak a három erőpróbára. Bár korábban betelt a 12 500 fős létszámlimit, ám az egy napos halasztás miatt néhány százan lemondták a részvételt.

Fotó: Balaton-átúszás

A mintegy 150 vitorlás mellett három kórházhajó, motorcsónakok, valamint orvosok, egészségügyi szakemberek, vízimentők, vízirendőrök és több száz szervező garantálja a résztvevők biztonságát. A szigorú óvintézkedéseknek is köszönhető, hogy a nyár legnagyobb szabadidős-sporteseményének 1979 óta íródó történetében még soha nem történt komolyabb baleset.

Fotó: Balaton-átúszás

– Egy nappal ugyan el kellett csúsztatni az eseményt, de szerencsére már nyoma sincs a tegnapi rossz időnek, közel ideális körülmények között tudjuk megrendezni a 42. Lidl Balaton-átúszást. Köszönjük mindenkinek, aki segít a lebonyolításban, és köszönjük az indulóknak is, hogy ilyen rugalmasak, és a halasztás ellenére ennyien eljöttek. Az úszóink mintegy 10 százaléka 18 év alatti fiatal, a legidősebb pedig 84 éves. A Balaton-átúszás arról is híres, hogy a résztvevők nem egymással versenyeznek, hanem magukat szeretnék legyőzni, és a fő céljuk, hogy felejthetetlen élménnyel gazdagodjanak – mondta Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda ügyvezetője.

Fotó: Balaton-átúszás

A szabadidő-sportolók átlagos úszóideje 2 óra 50 perc. Az igazolt versenyzők más szintet képviselnek: a férfi rekordot 2020 óta Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes úszó tartja 57 perces eredménnyel. A legjobb női időt 2016-ban úszta Risztov Éva. London olimpiai bajnoka 60 perc és 58 másodperc alatt teljesítette a Révfülöp és Balatonboglár közötti távot.

Fotó: Balaton-átúszás

Ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, ismert emberek is vannak a nevezők között. Például Kapu Tibor a Hunor Programban kiválasztott űrhajós-jelölt, Steigervald Krisztián generáció-kutató, Kozáry Ferenc és Járai Máté színművészek. Természetesen ismét rajthoz áll az a 70 éves budakeszi nyugdíjas, aki 1979 óta egyetlen Balaton-átúszást sem hagyott ki, Gurbán Béla 42. alkalommal teljesítheti az 5,2 kilométert.

A 42. Lidl Balaton-átúszást élőben lehet követni ezen az oldalon. A közvetítés segítségével még többen megtudhatják, mekkora élmény célba érni a nyár legnagyobb szabadidősport rendezvényén, és bízunk benne, hogy tömegek kapnak kedvet a rendszeres testmozgáshoz.

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Balaton-átúszás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva