Krausz Andrea | 2024.09.04. 15:09
Fa Nándor legendás Szent Jupát hajóját újra vízre bocsátották Révfülöpön
A Szent Jupátot, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) révfülöpi Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötőjében helyezték vízre szeptember 4-én, hogy megújuljon. Restaurálni fogják, hogy a jövő évi, 40 éves jubileumra teljes pompájában szelhesse a habokat.

A Szent Jupát 1985. szeptember 26-án futott ki Fa Nándorral és Gál Józseffel a horvátországi Opatijából, hogy világ körüli utat tegyen.

A két vitorlázó több mint hatvanezer kilométert utazott, 12 országban kötöttek ki, 295 napot töltöttek vízen, és két év után, 1987. szeptember 12-én futottak be Opatija kikötőjébe.

Fa Nándor székesfehérvári hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó 1980 és 1985 között, a gépészmérnök Gál Józseffel egy Balaton-31 típusú hajóból építette meg a 15 négyzetméter felülettel rendelkező, 31 láb hosszú Szent Jupát (a nevét a kenusok védőszentjéről kapta) túrahajót, amellyel délről megkerülve a Jóreménység fokát és a Horn-fokot vitorlázták körbe a Földet.

Minden érdeklődő számára újra látogatható legyen a Szent Jupát

Ez a történelmi hajó nem csak a vitorlázás, hanem a kitartás és az úttörő szellem szimbóluma is – tájékoztatott Facebook-oldalán az MCC. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Mathias Corvinus Collegiummal együttműködve helyezte újra a Balaton vizére a hajót.

Ez a nagyszabású esemény egyben az első mérföldköve annak a 40 éves jubileumi programnak, amelynek során a Szent Jupátot Fa Nándor szakmai útmutatása alapján restaurálják,

hogy az újjáépített hajót ismét eredeti pompájában csodálhassák meg.

Nyitókép: Facebook/Mathias Corvinus Collegium – MCC

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva