likeBalaton.hu | 2024.10.07. 16:00
Téliesítsd a nyaralót, hogy ne fájjon a fejed tavasszal
Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő téliesítéssel a nyaralód is hálás lesz neked, és tavasszal úgy térhetsz vissza, mintha tegnap hagytad volna ott. Szánj rá egy hétvégi délutánt, és gondoskodj róla, hogy ne kelljen aggódnod a hideg hónapok alatt!

Ugye, te sem szeretnél tavasszal kellemetlen meglepetésekkel szembesülni? Elpattant vízvezetékek, penészes falak vagy egy betört ablak – jobb, ha ezekre már most gondolsz és téliesítesz, hogy a következő szezon kezdete stresszmentes legyen. Hoztunk 10 szuper, egyszerűen kivitelezhető tippet, hogy a nyaralód igazán jó formában vészelje át a hideg hónapokat.

Bye-bye elfagyott csövek!

A vízvezetékek a tél egyik legproblémásabb részei, hiszen ha a víz megfagy, a csövek könnyen szétrepedhetnek. De van néhány tippünk, hogy ne legyen ebből gond!

Zárd el a főcsapnál a vizet, és engedd le a csövekből! Először a főcsapot zárd el, majd nyisd ki az összes csapot. A bojlerből is ki kell engedni a melegvizet, de előbb kapcsold le az áramról vagy a gázról. Bár elfolyik pár liter víz, ez sokkal olcsóbb, mintha télen belefagyna a csövekbe, és megrepedne a rendszer.

Szigeteld le a csöveket! Ma már kaphatóak speciális szigetelőcsövek, amiket könnyen rászerelhetsz a csövekre. Nem csak hasznos, hanem trendi megoldás is – mintha a csövek is egy kis kabátkát kapnának télire!

Fűtőszalag? Imádni fogod! Ez a kis kütyü finoman melegen tartja a csöveket, még a leghidegebb hónapokban is. Képzeld el, mint egy elektromos takarót a csöveidnek – és ha termosztáttal kombinálod, még energiatakarékos is!

Nyaraló téliesítése – vízvezetékek védelme a fagy ellen

A téli lezárás nem bonyolult, de fontos lépés
Fotó: shutterstock

Tisztaság és rend

Ne hagyj hátra semmilyen ételt a nyaralóban, még egy fél csomag kekszet sem! A hűtőt ürítsd ki teljesen, és szellőztesd át – nem szeretnél dohos szagokkal küzdeni tavasszal, igaz? Kapcsold le és nyisd ki az ajtaját, így elkerülheted a penészedést és a kellemetlen szagokat. Ugyanez igaz a szekrényekre és az éléskamrára is. A legkisebb morzsa is képes hangyákat vagy más apró hívatlan vendégeket csalogatni, akik egy hosszú tél alatt igazi lakomát rendeznek.

Áramtalaníts, és légy nyugodt

A hosszú hónapok alatt sok minden történhet – áramingadozás, rövidzárlat, vagy akár egy rosszul működő készülék is tüzet okozhat. Ezért fontos, hogy minden elektromos készüléket húzz ki a konnektorból. Ez nemcsak a biztonságot növeli, hanem energiát is spórolsz, hiszen így nem fogyasztanak semmit készenléti üzemmódban sem. Kapcsold le a biztosítékot, így 100%-ban biztos lehetsz benne, hogy minden áramtalanítva van.

Zárj be mindent – kétszer is

Ellenőrizd az összes ablakot és ajtót, hogy rendesen záródnak-e. Ha már régen nem cserélted le a zárakat, érdemes lehet most megtenni. A biztonság a legfontosabb, főleg ha hosszú időre hagyod magára a nyaralót. Szerelj fel riasztót, ha még nem tetted, és gondolj a mozgásérzékelő lámpákra is a kertben. Minden apró lépés segít, hogy nyugodt lehess az otthontól távol töltött hónapok alatt.

Kertápolás télire – hogy tavasszal is büszke lehess

Ne feledkezz meg a kertedről sem! Vágd le a füvet, tisztítsd meg a lehullott levelektől, és tedd rendbe a virágágyásokat. Ha van kerti csapod, azt is engedd le, nehogy szétfagyjon. A kerti bútorokat takard le vagy tedd be a garázsba, hogy védve legyenek a zord időjárástól.

Ne hagyj nyomot magad után!

Minden használati tárgyat, amit a tél folyamán a hideg károsíthat, például kerti tömlőket, kinti szerszámokat, érdemes zárt, száraz helyre elrakni. Ellenőrizd a tetőt és az ereszcsatornát, hogy ne legyenek repedések vagy eldugulások, mert ezek tavasszal komoly károkat okozhatnak.

Téliesítés fűtésssel – Tényleg szükség van rá?

Ha a nyaralód egy hosszú téli álomra készül, érdemes átgondolnod, hogyan védd meg az épületet a fagyoktól. Ha nem szeretnéd teljesen áramtalanítani az ingatlant, állíts be egy minimális fűtési hőmérsékletet (5-10 fokot), hogy megakadályozd a csövek elfagyását és a belső páratartalom túlságos növekedését. Ma már akár okostelefonról is vezérelheted a fűtést, így ellenőrizheted és szükség esetén módosíthatod a beállításokat.

Ne hagyj értékes dolgokat a nyaralóban

Hiába van riasztó, ne kockáztass! Vidd haza az értékesebb elektronikai cikkeket, ékszereket, és más könnyen mozdítható dolgokat. Ha nem szeretnéd minden alkalommal kipakolni a nyaralót, érdemes egy páncélszekrényt vagy zárható szekrényt beszerelni, ahol biztonságban tárolhatod a fontosabb holmikat.

Biztonsági ellenőrzés – kerüld el a kellemetlen meglepetéseket!

Ha a nyaralód távol van, vagy csak ritkán tudsz kijutni télen, érdemes megbízni egy megbízható szomszédot vagy karbantartót, aki időnként ránéz az ingatlanra. Egy-egy gyors ellenőrzés segíthet elkerülni a nagyobb károkat, például egy beázást, betörést vagy egyéb kellemetlenségeket.

Fontold meg egy kültéri biztonsági kamera telepítését is! Ma már elérhető áron vásárolhatsz éjjel is látó, mozgásérzékelős, internetkapcsolattal rendelkező kamerákat, amelyek segítségével bárhonnan ráláthatsz a nyaralóra. Ha valami gyanús történik, a kamera azonnal értesítést küld a telefonodra. Így télen is biztonságban tudhatod a nyaralót, és egy pillantással ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e.

Ez a kis extra beruházás nagy nyugalmat adhat, főleg, ha hosszabb időre távozol, vagy nem áll rendelkezésre helyi segítség. Ezzel a megoldással mindig a szemed előtt tarthatod a kedvenc balatoni otthonod!

Ellenőrizd és indulj haza gondtalanul

A végső lépés egy alapos ellenőrzés. Nézd át újra az ajtókat, ablakokat, biztosítékokat, és ne feledkezz meg az udvari szerszámokról sem. Ha mindent rendben találsz, élvezd az érzést: készen állsz arra, hogy nyugodt szívvel elhagyd a nyaralót, tudván, hogy tavasszal is ugyanilyen remek állapotban fog várni rád!

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva