likeBalaton.hu | 2021.05.12. 10:15
A rajt előtt Siófokon mutatkoztak be a Tour de Hongrie résztvevői
Kedden este Siófokon, a Fő téren felállított színpadon mutatkozott be a Magyar Kerékpáros Körverseny huszonkét csapata. Szerdán 13.45-kor ugyaninnen rajtol el a nemzetközi mezőny. Öt nap alatt 794 kilométert tekernek le a sportolók a budapesti befutóig.

Minden idők eddigi legnagyobb magyar versenyén nyolc WorldTeam, kilenc ProTeam, négy kontinentális csapat és a magyar válogatott versenyzői vesznek részt, öt kontinens huszonnyolc országából érkeztek résztvevők magyar körversenyre. Nemcsak a világ legjobb csapatai részéről kap nagy figyelmet a Tour de Hongrie, a nemzetközi média figyelme is felülmúl minden eddigit: a következő öt napban a világ százötven országában közvetítik élőben a magyarországi eseményt a televíziós társaságok, a világ minden kontinensén csaknem 800 millió tévénézőhöz juthatnak el a felvételek.

Siófok belvárosában mutatkoztak be a csapatok
Fotó: Vanik Zoltán/ tdh.hu

– Nagyon készültünk ma erre a csapatbemutatóra, de közben fél szemmel néztük, hogy mi történik Olaszországban. A Tour de Hongrie címvédője, Valter Attila ma hatodik lett, ezzel átvette a fehér trikót a Giro d’Italián, ez sporttörténeti siker! Az olasz versenynek van egy másik magyar indulója is, Dina Márton, aki két éve ezüstérmes volt a Magyar Körversenyen, óriási, hogy ilyen remek bringásaink vannak – mondta a siófoki eseményen Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője.

A főszervező köszöntője után vastaps kísérte a Siófoki Kórház-Rendelőintézet egészségügyi dolgozóinak Jerusalema-táncát, a szervezők nevében is köszönetet mondunk áldozatos munkájukért! A város nevében Dr. Nagy Gábor, Siófok alpolgármestere köszöntötte a vendégeket.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézet egészségügyi dolgozóinak Jerusalema-tánca
Fotó: Pertorini Márió/tdh.hu

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke szerint a turizmus szempontjából is nagyon fontos a magyar körverseny.

– Nincs még egy olyan sportág, mint az országúti kerékpározás, amely ilyen jól meg tudja mutatni a világnak értékeinket, ezért van óriási jelentősége annak, hogy ebben az évben már százötven országban közvetítik élőben a televíziók a Tour de Hongrie versenyét

– mondta az elnök.

A kerékpárversenyen díjat kapnak a szakaszgyőztesek, az összetett legjobbja viselheti majd a sárga megkülönböztető mezt, de különdíjat kap a gyorsasági (zöld mez) és a hegyi pontverseny (piros mez) legjobbja. A fehér mezt a versenyben legjobb magyar kerékpáros viselheti, de a csapatversenyben is győztest hirdetnek majd a viadal végén. A 42. Tour de Hongrie összdíjazása meghaladja a 16 millió forintot.

Program:

2021. május 12., szerda
1. szakasz, Siófok–Kaposvár (173 km)
Rajt (Siófok, Fő tér): 13:45
Várható befutó (Kaposvár, Vásártéri út): 17:44

2021. május 13., csütörtök
2. szakasz, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km)
Rajt (Balatonfüred, Vitorlás tér): 13:15
Várható befutó (Nagykanizsa, Eötvös tér): 17:41

2021. május 14., péntek
3. szakasz, Veszprém–Tata (142 km)
Rajt (Veszprém, Óváros tér): 14:30
Várható befutó (Tata, Május 1. út): 17:44

2021. május 15., szombat
4. szakasz, Balassagyarmat–Gyöngyös-Kékestető (204 km)
Rajt (Balassagyarmat, Civitas Fortissima tér): 12:40
Várható befutó (Gyöngyös-Kékestető): 17:43

2021. május 16., vasárnap, 5. szakasz, Budapest–Budapest (92 km)
Start (Budapest, Hősök tere): 13:00
Várható befutó (Budapest, Hősök tere): 14:46

 

Nyitókép: Pertorini Márió/tdh.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva