Ez volt a harmincadik Krúdy-napok
Már a Krúdy iskola bejáratánál őszi csemegék várták az érdeklődőket. Különleges lekvárok, olajok, chili krémek, szőlőlevek és mangalica termékek közül is lehetett választani, de sajt-és mézkóstolót is szerveztek a gasztropiacon.
Az iskolában egy kaposvári vállalat kávéval kínálta a Krúdy napokra ellátogatókat, egy kertészet pedig gyümölcsleveket kóstoltatott. Sok érdekességet megtudhattak a diákok a balatoni halakról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. standjánál. Pach Gábor pálinkamester pedig különleges bemutatón avatta be a résztvevőket a pálinkakészítés rejtelmeibe.
A lányok szívesen készíttettek hajfonatot, de sminkre is beülhettek. A rögtönzött divatbemutatón szebbnél szebb esküvői ruhákat láthatott a közönség. Idén a Lakodalom van a mi utcánkban szlogennel rendezték meg a XXX. Krúdy Napokat.
Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: a tisztelet, az elismerés és köszönet jegyében kell szólni az iskola egykori és a jelenlegi tanárai és diákjai felé. – A sok szép siker nekik köszönhető, a minőségi oktatás lehetőséget biztosít a tanulóknak, hogy a munkaerő piacon megállják helyüket, biztos egzisztenciát biztosítsanak maguknak a jövőben.
Lakodalom a Krúdy-napokon
Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja elmondta: a szakács és cukrász versenyen autentikus magyar lakodalmas ételek és sütemények készültek magas színvonalon, a pincérek pedig az ünnepi asztalra profi módon tálalták ezeket.
– Az iskolák diákjai egymástól is tanulni tudnak és szeretnénk ha a gasztronómiai oktatásról mindenkinek a Krúdy jusson eszébe – emelte ki Szamosi Lóránt. Megjegyezte: haladni kell a korral, a Szindbád tanétterem a közeljövőben 280 millió forintból újulhat meg. Horváth Péter főigazgató azt hangsúlyozta: az iskola küldetése a nevelés és az oktatás, egy-egy jól képzett vendéglátós szakember mögött számos oktató, tanár projekt munkája van.
Már reggel hét óta nagy volt a sürgés-forgás a tankonyhán.
– Rétesfánkba lesz a tyúkhús beletöltve, amelyre almás céklamártást készítek – mutatta a készülő előételt Budavári Mátyás, a Krúdy szakács szakos diákja. Készült hagyományos húsleves és töltött káposzta is. – Ha van egy jó alap, erre lehet építkezni, figyeljük az ételek ízét, tálalást, tisztaságot – mondta el Szikra Gabriella, a Konyhám 365 étterem tulajdonosa, a zsűri tagja. A cukrászok pedig desszert bárt és szebbnél szebb tortákat alkottak.
– Karikába töltött mézes krémes, othelló szőlő pürével ízesített joghurtos kosárka mellett mogyorókrémes égetett tésztafánk került a krúdysok sütibárjára – mondta Leányvári Krisztina szakoktató.
A Krúdy napok keretében országos prózamondó, turisztikai, kereskedelmi-és logisztikai versenyt is rendeztek. A szakács, cukrász, pincér versenyen a siófoki és a marcali diákok mellett, Veszprémből, Keszthelyről és a fővárosi Gundel iskolából is érkeztek versenyzők.
Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!
:
Forrás: sonline.hu