likebalaton.hu | 2024.10.28. 14:00
BAHART 2024-es szezon rekordja: új magasságokban a balatoni hajózás
A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) 2024-ben is kimagasló eredményekkel zárta a balatoni hajózási szezont, megerősítve pozícióját a magyar turizmus kiemelkedő szereplőjeként.

Az október 23-ig tartó szezonban a BAHART több mint 2,2 millió utast szállított, közel 20%-os növekedést elérve az előző évhez képest. Ez az impozáns utasszám növekedés a balatoni hajózás növekvő népszerűségét tükrözi, és új lendületet ad a hazai turizmusnak.

Kiemelkedő eredmények a balatoni hajózás terén

Az utasszám növekedése mögött számos népszerű útvonal áll. A Fonyód-Badacsony és a Siófok-Balatonfüred-Tihany járatok iránti kereslet évről évre emelkedik, amit az új katamaránok, a Tomaj és a Balaton forgalomba állása is tovább fokozott. A Fonyód-Badacsony útvonalon idén közel 250 ezren utaztak, míg a kompjáratok is új csúcsokat értek el 1,38 millió utassal.

 

Széles programkínálat: sétahajók, bulihajók és nosztalgikus élmények

A BAHART programkínálata változatos és minden évszakban vonzó lehetőségeket kínál a látogatóknak. A naplementés sétahajók és a népszerű nosztalgiahajók idén is vonzották az utasokat, különösen Balatonfüred, Keszthely és Siófok kikötőiben. A klasszikus Helka, Jókai és Kelén hajókat több mint 195 ezren választották, míg a bulihajók és gyerekhajók a fiatalabb generáció számára is emlékezetes élményeket nyújtottak.

Fenntartható turizmus: kerékpáros turisták és digitális jegyértékesítés

A balatoni hajózás környezetbarát jellegét a kerékpáros turisták kiszolgálása is erősíti. Az idei szezonban mintegy 175 ezer kerékpárt szállítottak, ami 6%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az online és automata jegyértékesítés szintén jelentős fejlődésen ment keresztül: az idén 25%-kal több utas, összesen 86 ezren vásároltak jegyet digitális felületen keresztül, ami egyszerűbb és gyorsabb utazási élményt biztosít.

balatoni komp

Forrás: BAHART

Őszi programok és négyévszakos balatoni hajózás

A BAHART továbbra is elkötelezett amellett, hogy a Balatont a téli hónapokban is vonzóvá tegye. Október 26-tól az őszi szünetben sétahajók és menetrendi járatok közlekednek Siófok, Balatonfüred, Tihany és Keszthely kikötőiből, Halloween gyerekhajókkal és tematikus járatokkal várva a látogatókat. A balatoni hajózás négyévszakos élmény, amely a tavaszi és az őszi járatokkal is sokakat vonz.

Élvezd a balatoni hajózás varázsát hűvösebb időben is!

Az ősz különleges színpompát és nyugalmat hoz a Balaton partjára, ahol a hajózás és a kirándulások az év ezen időszakában is felejthetetlen élményeket kínálnak. Íme néhány ötlet, hogy hogyan töltsd el az őszi napokat a tó körül!

1. Naplementés sétahajózás és nosztalgiahajók

Az őszi naplementék különösen varázslatosak a Balaton partján, és nincs is jobb módja ennek megélésére, mint egy sétahajón. Élvezd a Helka, a Jókai vagy a Kelén fedélzetéről a nyugodt tó látványát, amely az aranyszínű égbolttal és a környező tájjal igazi kikapcsolódást kínál.

2. Halloween gyerekhajózás Siófokról és Balatonfüredről

Október végén egy tematikus hajózás várja a családokat Halloween alkalmából! A jelmezes mulatság és a gyerekprogramok minden korosztály számára szórakoztatóak, miközben a tó titokzatos és izgalmas arcát is megcsodálhatják.

3. Őszi piknik és túrázás a kikötők környékén

Balatonfüred, Tihany és Keszthely kikötőiben kellemes őszi sétákat tehettek, akár piknikkel egybekötve. A környező erdők és tanösvények ilyenkor csodálatos őszi színekben pompáznak, így tökéletes helyszínek egy délutáni kirándulásra.

4. Gardália Napok Tihanyban

A november 9-i Gardália Napok ünnepe alkalmából különleges sétahajó járat indul Tihanyból. A rendezvény kiváló alkalom arra, hogy megismerd a helyi hagyományokat, és a tihanyi táj szépségét hajóról szemlélve fedezd fel.

5. Gasztroélmények: kóstolj helyi borokat és ínyencségeket!

A Balaton körüli borászatok ősszel is nyitva állnak, és a borfesztiválokhoz kapcsolódó kóstolók és pincejárások ideális programot nyújtanak. Látogass el a környező pincészetekbe, és kóstold meg az őszi szezon finomságait!

6. Kerékpáros hajózás a Balaton körül

Az őszi, enyhébb időjárás tökéletes a kerékpáros kirándulásokhoz, amelyekhez hajóval is csatlakozhatsz! A BAHART kerékpárszállító hajói még az őszi szezonban is közlekednek, így könnyedén bejárhatod a Balaton-környéki bicikliútvonalakat.

7. Művészeti és kulturális programok Keszthelyen és Balatonfüreden

Az ősz kulturális élményekkel is gazdagítja a balatoni programkínálatot. A Festetics-kastély és a Balatonfüredi Kisfaludy Galéria ilyenkor is látogatható, így élvezheted a tó körüli művészeti eseményeket és kiállításokat.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva