MW | 2024.08.17. 14:00
Nem csak a klímaváltozás miatt melegszik a Balaton
Rossz hír, hogy kihalás fenyegetheti az őshonos balatoni fajokat.

A sekély tavak, mint például a Balaton, különösen érzékenyek a klímaváltozásra, mert gyorsabban melegszenek fel és hűlnek le, mint a mélyebbek, és a vízháztartásuk is érzékenyebb. A sekélyebb tavak a magasabb hőmérséklet miatt több vizet párologtatnak el, ami vízszintcsökkenéssel járhat, ezért a Balaton is jobban ki van téve a hőmérsékleti változásoknak.

Melegszik a Balaton

Melegszik a Balaton, a hőmérséklet-növekedés a legsekélyebb, Keszthelyi-medencében volt a legnagyobb
Fotó: Shutterstock

Tovább melegszik a Balaton

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai műholdas felvételek és helyi mérések segítségével megállapították, hogy a Balaton átlaghőmérséklete évtizedenként 0,7 C fokkal emelkedett 2000 óta.

A hőmérséklet-növekedés a legsekélyebb, Keszthelyi-medencében volt a legnagyobb ebben az időszakban, 1,8 Celsius.

– A felmérés azt is kimutatta, hogy a Balaton sekélyebb, nyugati része főként tavasszal, illetve nyáron, míg a tó mélyebb, keleti része inkább ősszel és télen melegszik – mondta Somogyi Boglárka tudományos főmunkatárs, a Hidrobotanikai és Mikrobiális Ökológiai Kutatócsoport vezetője.

Hová tart a melegedés?

Hogy tíz vagy húsz év múlva mennyivel emelkedhet a Balaton átlaghőmérséklete, arról nincsenek pontos számaik – közölte Li Huan, a tanulmány elsőszerzője, hozzátéve: már elkezdtek dolgozni egy hosszabb, több évtizedes utóvizsgálaton, hogy pontosabb előrejelzést készíthessenek.

Az előzetes munkánk szerint, ha az éghajlatváltozás nem enyhül, folyamatos felmelegedés várható, vagyis 10-20 év múlva a víz hőmérséklete továbbra is 0,5-0,7 Celsius fokkal fog emelkedni évtizedenként – tette hozzá a kutató.

A beépített parttól is melegszik a tó

Li Huan szerint bár a Balaton körüli kikötők növekvő mérete és száma önmagában nem befolyásolja a vízhőmérsékletet, azonban a tó körüli városi területek – a partvonal kétharmada városias – melegíteni fogják a tavat.

Ezt támasztja alá a mostani kutatásuk, amelyben kitérnek arra is, hogy az emberi tevékenységektől, mint urbanizáció, feltöltések is nőhet a hőmérséklet. Hozzáteszik: a részletes hőmérséklet-változások megértése segíthet abban, hogy jobb környezetvédelmi, vízgazdálkodási és turisztikai stratégiákat készíthessenek a Balatonnál.

Kihalás fenyegetheti az őshonos fajokat

Az utóbbi években a Balatonnál is jellemző enyhébb telek és melegebb nyarak kedvező feltételeket teremthetnek a nem őshonos fajok, például bizonyos szubtrópusi és trópusi algák, halak és növények számára, amelyek így az őshonos fajokkal versenyezhetnek. Ha a hűvösebb körülményekhez szokott őshonos fajok nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni a változó éghajlathoz, akár a kihalás is veszélyeztetheti őket.

– Noha az őshonos fajok bizonyos mértékig képesek alkalmazkodni a körülményekhez, a környezeti változások üteme meghaladhatja alkalmazkodóképességüket. Ez jelentős változásokat eredményezhet a balatoni ökoszisztéma szerkezetében és működésében, és így az ellenállóbb nem őshonos fajok dominálhatnak – hangsúlyozta Tóth Viktor tudományos főmunkatárs.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: vg.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva