Papp Gábor | 2024.07.15. 14:00
Békéscsabáról tekeregtünk a Balatonig - videóval
A három hétvége alatt több mint 3 ezren utaztak a Békéscsaba és a Balaton között közvetlen vasúti kapcsolatot biztosító Csabai Tekergővel. Szombaton kollégáink is tesztelték a járatot, amelyen ezúttal is nagyon sokan voltak, családok, fiatalok, idősebbek egyaránt igénybe vették a lehetőséget. A Csabai Tekergő megtelt ezen a hétvégén is.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága arról adott ki tájékoztatást, hogy a Csabai Tekergő expresszvonat a főszezoni menetrend idején közlekedik Békéscsaba és Tapolca között – a hétvégi napokon – június 22-től szeptember 1-jéig. A járatnak 26 megállási helye van, és a következő főbb állomásokat érinti, Mezőtúr, Szolnok, Cegléd, Kőbánya-Kispest, Székesfehérvár és Balatonfüred. Mindkét irányban mintegy 6 órás a menetidő. A járaton helyjegy váltása kötelező, a Balaton partja mentén azonban helyjegy nélkül is lehet utazni. A vonatot kerékpárszállító kocsival egészítik ki a bicikliszállítás biztosítása érdekében, amire így 16 kerékpár fér fel.

Csabai Tekergő

Békéscsaba és Balaton között közvetlen vasúti kapcsolatot biztosít a Csabai Tekergő
Fotó: Papp Gábor

Csabai Tekergő: már ezrek utaztak a Balatonig

Az első három hétvége alatt több mint 3 ezren utaztak a Csabai Tekergővel. A július 6-7-i Balatoni Retró Hétvégén teltházasan közlekedett, de átlagosan is nagyon jó, 84 százalékos kihasználtságú a járat. Több mint 230 kerékpárt szállítottunk eddig.

Szombaton a beol.hu munkatársai is tesztelték a vonatot, ami egy minimális késéssel vágott neki a magyar tengerhez vezető útnak Békéscsabáról, vélhetően bevárt egy másik járatot. Így 5.27 helyett nem sokkal fél hat után futott ki a szerelvény Békéscsabáról.

A vonatra minden Békés vármegyei állomáson, így Mezőberényben és Gyomán is sokan szálltak fel. A legtöbben kisebb csomagokkal, ők vélhetően egy rövid időt töltöttek a Balatonnál, de jó néhányan nagyobb bőröndökkel is felszálltak, valószínűleg többnapos nyaralásra indultak. Az állomásokon minimális időt töltött el a szerelvény, Gyomára például 5.58-kor érkeztek meg, és 6 órakor már indultak is tovább. Mezőtúrig pedig nagyjából be is hozta az említett késést a vonat. Szolnokra már teljesen időben futott be a járat, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei megyeszékhelyen rengetegen szálltak fel, gyakorlatilag szépen lassan megtelt a vonat. Aztán jött a hidegzuhany, a biztosítóberendezés meghibásodott Szolnok és Cegléd között, így arról tájékoztattak a hangosbemondóban, hogy nem tudni mikor indul tovább a járat. A bejelentést viszonylagos türelemmel fogadta mindenki. Nagyjából félóra csúszás jött össze.

Jó hangulat és késés

Az utat egyébként mindenki másképpen kezelte, voltak, akik harsány beszélgetésbe merültek, a gyerekek meg jókat nevetgéltek. Mások pedig igyekeztek szundikálni egyet. Akik már tavaly is közlekedtek a járattal, úgy emlékeztek, hogy egy éve nem voltak ennyien.

Szolnok után Abonyban álltak kicsit hosszabban, az utazók nagyon türelmesek voltak, senkinek nem volt egy hangos szava, pedig a késés szépen növekedett. Ez különösen azoknak volt kellemetlen, akik délután, a 17.50-es Csabai Tekergővel még aznap haza is akartak utazni. Volt, aki már szállást kezdett keresni. 10.47-kor pedig végre feltűnt a Balaton, amit nemcsak a legkisebbek, hanem a felnőttek is gyermeki örömmel fogadtak.

Nyitókép: Békéscsaba és Balaton között közvetlen vasúti kapcsolatot biztosít a Csabai Tekergő / Fotó: Papp Gábor
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva