likeBalaton.hu | 2024.09.07. 07:00
Egy vaddisznó okozott balesetet az M7-es autópályán
Egy vaddisznó okozott balesetet az M7-es autópályán, amikor felöklelt egy Suzukit. Bár az autópályákat védőkerítések szegélyezik, a vadállatok mégis áttörhetnek rajtuk. Miért nem zárhatóak ki teljesen a hasonló balesetek, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Egy olvasó által beküldött videóban látható, ahogy szeptember elején egy vaddisznó hirtelen berohan az M7-es autópályára, és eltalálja egy Suzuki hátsó részét – számolt be a vezess.hu.

Az ütközés majdnem felborította a kis autót az autópályán.

Az eset rámutatott, hogy a vadak jelenléte még az autópályákon sem teljesen kizárható, és ezek a váratlan találkozások komoly veszélyt jelentenek az autósokra.

„Országúton egyértelmű: ha kint az ugró szarvas, számítanunk kell arra, hogy elénk veti magát egy őz, vaddisznó, szarvas, és ilyenkor, ha nem tudunk megállni, jogilag mi felelünk mind a kocsinkat ért, mind a vadállományban esett kárért. De mi a helyzet a sztrádán, ahol elvileg védett az út a vadak beugrásától, ráadásul nem kevés pénzt is fizetünk azért, hogy kedvünkre „száguldozhassunk” – tette fel a kérdést a vezess.hu.

A vadak átférnek, átrepülnek, alákotornak

A hazai autópályák nagy részét kezelő Magyar Közút kommunikációs szolgálata az alábbi választ adta:

Az autópálya nem egy hermetikusan elzárt terület, ez sajnos tévesen épült be a köztudatba. A csomópontjaink, le- és felhajtóink nyitottak, így a pályák melletti védőkerítés ezeken a részeken, szakszerű elvezetés mellett, de megszakad.

Mindemellett a védőkerítés nem alkalmas a teljes kizárásra, csak a magas szintű visszatartásra, de ez nem gátol olyan állatokat, akik átférnek, átrepülnek a kerítésen, vagy egyszerűen alákotornak az egyébként beásott kerítésnek.

A biztosítók ezzel tökéletesen tisztában vannak, ezért is ajánlják termékeik között a kifejezetten állatelütés során keletkező biztosítási konstrukciót az autósok számára, ugyanis a vaddal való ütközés kivédhetetlen – válaszolták.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/webandi

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva