Krausz Andrea | 2024.10.12. 08:00
Ekkor nyit a siófoki Galerius Fürdő
Az újranyitást követően ismét sokféle élményelemmel várja vendégeit a saját termálvizéről, wellness szolgáltatásairól és római kori hangulatáról híres Galerius Fürdő. Megtudtuk, hogy mikorra várható a megújult komplexum átadása.

Szeptemberben megkezdődött a siófoki Galerius Fürdő felújítása. 2021-ben azért zárták be, mert életveszélyessé vált az épület.

– A generálkivitelezőnek egy év áll rendelkezésére a felújítás befejezéséhez. Utána hatósági engedélyezésre, majd próbaüzemre kerül sor.

Várhatóan 2025 utolsó negyedévében kerülhet sor az átadásra

– mondta a likeBalaton.hu-nak Kósz Ágota, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, elképzelhető, hogy a jelenleg zajló burkolati bontás során előkerülnek nem ismert problémák, de eddig minden a tervek szerint halad.

A mennyezet renoválása zajlik a Galerius Fürdőben
Fotó: Németh András/sonline.hu

Nagyberényi termálvízzel töltik meg az egyik medencét a Galeriusban

– Számításokat végzünk, hogy lesz majd gazdaságos a nagyberényi termálvíz szállítása. Az áprilisban elindított lakossági felmérésünk szerint a siófokiak mindenképpen szeretnék, ha lenne termálvíz a fürdőben. A nagyberényi kútból 50 fokos gyógyvíz fakad, de a szállítás miatt már csak termálvíz lesz belőle, mire a medencébe kerül.

Még az is elképzelhető, hogy teszteljük, hogy a termálvizes, vagy egy termálkristályokkal dúsított víz tetszik jobban a fürdőzőknek

– mondta Kósz Ágota.

Caracalla kád, csúszdák, 300 fős étterem

A Balaton-parti Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a fürdőtér adott, a medencék ugyanúgy megmaradnak. Bővítés nem lesz, csak felújítás, hiszen a gépészet és a légtechnika teljesen leromlott. A belső kék színű mozaikos burkolat is megmarad, csak pótolják a kopott részeket. Mindkét csúszda üzemelni fog a jövőben is, melyeket renoválni kell. Kialakítanak egy 300 fős éttermet, és bővítik a hozzá tartozó konyhát.

Újdonság lesz a vízsugaras, légfúvókákkal ellátott Caracalla kád, ami privát elvonulós helyszínként szolgál házaspároknak, baráti társaságoknak.

Élményelemeket építenek a kültéri gyerekmedencébe és egy 50 kilowattórás napelempark épül, ami a fürdő energiaellátását biztosítja. Az összes beltéri és kültéri fényforrást LED-es világításra cserélik.

A medencék és a csúszdák helyzetén nem változtatnak, csak felújítják őket
Fotó: Galerius Fürdő

Közel 2 milliárdot emészt fel a Galerius felújítása

A felújításra összesen 1,8 milliárd forintot fordítanak, amelynek keretében 900 millió forint állami, turisztikai támogatásból, 600 millió forint banki hitelből, és 300 millió forint a városi költségvetésből származik. A projekt része az épület víztechnológiai, légtechnikai, villamos és egyéb energetikai berendezéseinek fejlesztése. A vendégek számára kevéssé látványos munkálatokra fordítják a fejlesztési forrás legnagyobb részét.

A közbeszerzési eljáráson közös ajánlattevőként a székesfehérvári Fehérép építőipari kft. és a budapesti Fürdőpark vízgépészeti kft. nyert, e két cég újítja fel együttműködésben a siófoki fürdőt.

Nyitókép: Galerius Fürdő

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva