likeBalaton.hu | 2020.09.25. 08:00
Emberi hiba okozta a nyári baktériumszennyezést a vízhálózatban
Több mint háromszáz ember munkája, kilencezer munkaóra és 60 millió forint költség - ennyibe került elhárítani nyár közepén azt a vészhelyzetet, amit felelőtlen emberek okoztak Siófok Kiliti városrészében.

Júliusban két alkalommal is vízfogyasztási korlátozást kellett elrendelni Kilitiben, Siófok déli városrészében baktériumszennyezettség miatt, amely 5-6 ezer lakost érintett. A vezetékes ivóvíz a korlátozások életbe lépésétől csak forralás után volt fogyasztható a térségben, illetve a lakosok az utcákat járó lajtoskocsikról juthattak tiszta ivóvízhez. A folyamatos vízmintavételezéseket, a víztárolók mosatását és a rendkívüli ellenőrző vízmérő-leolvasásokat követően bebizonyosodott, hogy több felhasználási helyen is illegálisan rákötöttek saját kutat az ivóvízhálózatra. A haváriák elhárításában és az azzal kapcsolatos feladatokban közel 350 fő vett részt, a munkálatok összesen közel 9 ezer munkaóra és 60,6 millió forint ráfordítást igényeltek a szolgáltatótól – nem számolva a mosatásoknál elfolyt és a lajtoskocsik folyamatos feltöltéséhez szükséges több ezer köbméternyi ivóvíz költségét.

Az illegális rákötés törvénytelen és jogi következményei vannak, nem beszélve arról, hogy súlyos egészségügyi kockázatot jelent. Jelen esetben a DRV nyolc felhasználóját érintően tett rendőrségi feljelentést. Az ügyben az ingatlantulajdonosok mellett fokozottan fennáll a felelőssége az összekötést megvalósító szerelőknek is – mondta Lakatos Edina, a DRV Zrt. sajtószóvivője.

Az illegális rákötéssel az a baj, hogy ha a saját fúrt kút szivattyúját elindítják, ellennyomás keletkezik. Ez pedig visszajuttathatja a kút által termelt vizet a közüzemi hálózatba, így a be nem vizsgált, esetleg fertőzött víz a hálózatba kerül. A Kiliti városrészben a nyár kellős közepén, amikor a vízfogyasztás amúgy is nagyobb. A baktérium, ami a vízben akkor találtak, egy viszonylag gyakori kórokozó, emberekben gyulladásokat okoz, legyengült szervezetben súlyos hányást is okozhat.

Az esetet követően a szolgáltató megkezdte az ingatlantulajdonosok kezelésében lévő kutak és az ivóvízvezeték-rendszer illegális összekötéseinek kivizsgálását is, valamint szakembereik folyamatosan végzik a városrész több mint 2500 bekötési helyén a vezetékes ivóvíz szennyezését akadályozó, úgynevezett visszacsapó szerelvények beépítését. Utóbbira további 15 millió forintot különített el a szolgáltató, saját forrásból.

A DRV célja a feljelentéssel az elkövető vagy elkövetők felelősségre vonásán túl a hasonló esetek megelőzése, akár büntetőjogi szankció alkalmazásával. A társaság továbbra is arra kéri a felhasználókat, hogy felelősen, szakszerűen és a jogszabályi előírásoknak megfelelően üzemeltessék a házi vízellátó rendszerüket, hogy ne veszélyeztessék mások egészségét.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva