Krausz Andrea | 2024.08.16. 08:00
A szezonnak mindjárt vége, de mikor lesz vége a fullasztó hőségnek?
Lassan két hónapja tart a szélsőségesen meleg és aszályos nyár, melynek köszönhetően a Balaton környékén is gyakran mértek 36°C körüli hőmérsékleteket. Várható, hogy augusztus 18-án és 19-én enyhülni fog a hőség, bár a nyári melegnek még nem lesz vége. A Balaton vize pedig nem melegszik tovább.

Jövő hétfőn határozottan enyhülni fog az időjárás, mondta a likeBalaton.hu-nak Horváth Ákos, a siófoki viharjelző obszervatórium vezetője.

– Nyugatról több hullámban érkezik a hűvösebb levegő, ami szombattól fokozatosan kiszorítja az egész Kárpát-medencét elárasztó rendkívül meleg légtömeget.

A lehűlés nem lesz végleges. A jövő hét közepén visszaemelkedhet a hőmérséklet, azonban ez már várhatóan nem azt a 36 fokos hőséget jelenti, ami az elmúlt napokat jellemezte, illetve az éjszakai lehűlések is egyre érezhetőbbek lesznek – részletezte Horváth Ákos.

siófoki viharjelző obszervatórium

Érkezik az enyhülés, mondja a siófoki viharjelző obszervatórium vezetője
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A szárazság nem enyhül

A legnagyobb problémát a rendkívül szárazság okozza, és úgy tűnik, hogy jelentősebb, az aszályt enyhítő csapadékra kevés az esély.

– Augusztus 18-án és 19-én várható némi eső, de a hatalmas aszályt, ami az idei nyarat jellemzi, ez nem fogja megtörni

– tette hozzá a siófoki obszervatórium vezetője.

Nem melegszik tovább a Balaton vize

Horváth Ákos szerint idén már nem kell attól tartani, hogy a Balaton vize hosszabb időszakra extrém módon felmelegszik, bár a jelenlegi 28 fokos maximális vízhőmérséklet így is nagyon melegnek számít.

– A Balaton vizének hőmérséklete a levegő hőmérsékletétől és a napsugárzás mértékétől függ. A hűvösebb levegő megérkezésével a víz is gyorsan hűlni fog. Jelenleg 27-28 fokos a Balaton, de a következő héten is még 25 fok körülire visszamelegszik, így lehet még benne fürdeni.

Idén a téli és a tavaszi jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően olyan sok víz van a Balatonban, hogy a tó elég jól bírja ezt a szélsőségesen forró és száraz időszakot. Az augusztus 18-i és 19-i enyhüléssel pedig határozottan lehűl majd a Balaton vize

– mondta a meteorológus.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva