Krausz Andrea | 2024.08.18. 16:29
Megmentették a vízbe esett férfit a siófoki kikötőben – a búvár megtalálta a meder mélyén
Vasárnap délelőtt elmerült egy férfi a siófoki BAHART kikötőben. A VMSZ Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata csodával határos módon megtalálta a víz alatt lévő embert, akit sikerült újraéleszteni.

Elképesztő történetet osztott meg Facebook oldalán a VMSZ Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, akiktől a Balatoni Vízirendészet kért vasárnap délelőtt segítséget. Egy férfi ugyanis elmerült a siófoki BAHART kikötő vizében.

A VMSZ azonnal riasztotta az Alsóörsön állomásozó sürgősségi mentőhajójukat, a Rupertet.

– Annyit tudtunk, hogy a férfi néhány perce merült el.

Ezért búvár kollégánk már a kifutás alatt a maximális sebességgel haladó mentőhajón felöltözött a búvárfelszerelésébe, összeszerelte a jelölőbójákat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy gyorsan megtalálja a nem áttetsző vízben, a meder alján a bajbajutottat.

Mentőtiszt és mentőápoló kollégáink szintén menet közben előkészítették az újraélesztéshez szükséges egészségügyi felszerelést, hogy ne veszítsünk egyetlen másodpercet sem –részletezték a VMSZ szakemberei.

Fontos volt a szemtanúk segítsége a mentésben

Mikor megérkeztek, ott álltak a mólón azok a szemtanúk, akik látták a férfit elmerülni.

A VMSZ hajóvezetője arra kérte őket, hogy álljanak a parton pontosan abban a vonalba, ahol utoljára látták a bajbajutottat.

Ennek és a hajón lévő ultrahangos keresőnek köszönhetően rendkívül gyorsan megtalálták a férfit.

A VMSZ búvárja szinte azonnal a felszínre tudta hozni a férfit, és az egészségügyi személyzet a hajó matrózainak közreműködésével gyorsan meg tudta kezdeni a magas szintű újraélesztést a Rupert fedélzetén

– írták.

Sikerült a vízbe esett férfit újraéleszteni

Közben az Országos Mentőszolgálat esetkocsija is megérkezett a mólóhoz, és a férfit a partra emelve folytatták az ellátását addig, amíg kórházba szállítható állapotba nem került.

– Nagyon büszkék vagyunk kollégáinkra, akik rendkívül összehangolt munkát végeztek, a csapatmunka csimborasszóját láthattuk ma.

És arra is büszkék vagyunk, ahova közel 25 év alatt eljutottunk egy alulról szerveződő civil szervezetként – számolt be a VMSZ.

Mint írták, a mentésben a mentőhajó személyzetének volt nagy szerepe. Egy újraélesztés esetén minden másodperc számít. Ezért volt nagy szerencse, hogy Siófokon a szemtanúk azonnal jelezték, hogy mi történt, és nem hagyták el a helyszínt addig, amíg a VMSZ megérkezett.

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva