Benedek Bálint | 2024.08.18. 10:00
Megéheztél a strandon? Itt a dietetikus tanácsa a választáshoz
A rekkenő nyári hőségben az emberek sok időt töltenek a strandon, gyakran ott is étkeznek. Arról, hogy a lángos vagy éppen a hamburger milyen hatással van a szervezetünkre, dr. Faricsné Hári Vera, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház vezető dietetikusa beszélt.

A lángos, a hamburger, a palacsinta és a sült hal (hekk, keszeg) évtizedek óta a magyar strandkultúra része, így természetes, hogy a nyári időszakban élvezzük a strandok hayományos ételkínálatát.

strandételek

Strandételek egészségesen: dr. Faricsné Hári Vera dietetikus épp egy nagy tál salátát választott magának a strandon
Fotó: ZH

A szakember szerint gyakori kérdés, hogy az előbb említett strandételek beilleszthetők-e az egészséges étrendbe?

– A válasz egyszerre lehet igen és nem – folytatta a dietetikus. – Fontos felhívni a figyelmet az ételek tápértékére, egészségügyi hatására, valamint arra, hogy miként helyettesíthetjük egészségesebb alternatívákkal. Amennyiben 1-1 napot töltünk a strandon, természetes, ha megeszünk egy lángost, vagy esetleg egy pizzát, hamburgert, sült krumplit, amivel semmi gond nincs. Többnapos, illetve hetes nyaralás során azonban ha rendszeresen ezeket fogyasztjuk, alaposan megterheljük a szervezetünket és testtömegünkre is hatással lehet, különösen mozgásszegény életmód esetén.

Nehezen emészthetők

Dr. Faricsné Hári Vera hozzátette: a strandételek többségére jellemző a magas zsír- és szénhidráttartalom, ezek alapból is nehezen emészthetők, kánikula esetén pedig még jobban megterhelik a szervezetet.

– Nézzünk néhány konkrét példát – javasolta. – Egy darab „sima” lángos energiatartalma körülbelül 300 kalória, ha kerül rá tejföl, sajt és egyéb változatos feltét, akkor ennek a dupláját is elérheti, melynek nagy része zsírból származik. Egy hamburger úgy 700 kalória, de jellemző a magas zsír- és sótartalom. A bennük lévő zöldségmennyiség elenyésző, a fehérjeforrása sokszor rossz minőségű és zsíros. A sült hekk viszont alapvetően egészséges fehérje- és Omega-3 zsírsavforrás is. Azonban mivel szintén bő zsírban készül, így nehezen emészthetővé válik és kalóriatartalma is megemelkedik. Egy adag sült krumpli energiatartalma 320 kalória körül mozog, 2-3 gombóc fagylalttal pedig 400 kalóriát is bevihetünk. A palacsinta, ízesítéstől függetlenül, klasszikus nyári édesség. A klasszikus fehér lisztből készült, porcukorral megszórt palacsinta hirtelen vércukor-emelkedést okoz, majd utóbbi érték hirtelen visszaesése az éhségérzetet csak fokozza.

Vigyázzunk a gyorsan romlandó ételekkel!

A dietetikus szerint a fentiekből látható, hogy strandételek fogyasztásával a napi energiaszükségletünket igencsak könnyen átléphetjük. Az előbb említett tulajdonságaik mellett érdemes némelyik ételhez óvatosan közelíteni. Akár élelmiszer-biztonsági kockázatot is rejthet magában a nagy hőségben gyorsan romló ételek fogyasztása, ilyen például a majonézt, vagy tejet tartalmazó ételek. A bő olajban készült ételeknél számos fontos előírásra kell figyelni: a megfelelő hőmérsékleten történő sütésre, a sütési idő betartására, a sütőzsiradék szűrésére. Utóbbira azért különösen fontos felhívni a figyelmet, mert az olaj túlhevítése során számos rákkeltő vegyület keletkezhet.

Egészségesen is készülhetnek a strandételek

Dr. Faricsné Hári Vera arra is adott tanácsokat és tippeket, miként lehet akár otthon egészségesen elkészíteni a strandételeket. A lángost érdemes teljes kiőrlésű lisztből készíteni, mellyel növeljük annak rosttartalmát, ami hozzájárul a jóllakottságérzéshez és támogatjuk vele az emésztést is. Olajban sütés helyett inkább sütőben készítsük, ezáltal a zsírtartalom csökkenthető. Tejfölből használjuk a 12 százalékos változatot, vagy helyettesíthetjük natúr joghurttal, melynek savanykás íze igencsak jóleső a nagy forróságban.

– Kedvelt hamburgerünket szintén készítsük házilag – adott újabb jó ötletet a szakember. – A húspogácsához használjunk csirke- vagy pulykamellet, a hamburgerbucit pedig teljes kiőrlésű zsemlére cseréljük. Hús helyett grillsajtot vagy padlizsánt is használhatunk. Tegyünk bele sok friss salátát, paradicsomot, kovászos uborkát, aki szereti, egy kis avokádóval is megbolondíthatja azt. A hekk szintén egészséges marad, ha grillen, vagy sütőben készítjük minimális olaj hozzáadásával. Friss citrom, valamint zöldfűszerek használatával még ízletesebbé tehetjük anélkül, hogy felesleges kalóriát vinnék be szervezetünkbe. A palacsinta egészséges verzióját készíthetjük zabpehelyliszttel, vagy teljes kiőrlésű liszttel, töltelékként pedig válasszunk házilag készített citromos túrókrémet, vagy akár natúr túrókrémet friss gyümölcsökkel. Édesítésre mézet, de a természetes édesítőszerek közül a sztíviát, eritritet is használhatjuk.

Egyensúlyra kell törekedni

A dietetikus összegzésként elmondta: a strandételek esetében fontos a mértékletesség és a tudatosság. Mivel ezek az ételek hagyományos részei a nyári kikapcsolódásnak, így lemondani nem szükséges ezekről. Otthon az egészséges alternatívákkal és készítési módokkal helyettesítsék ezeket, így élvezhetik a strandételeket anélkül, hogy azok megterhelnék a szervezetüket. Az egészséges életmód és a kulináris élvezetek nem zárják ki egymást, csak meg kell találni a megfelelő egyensúlyt.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: zaol.hu
Nyitókép: DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva