Krausz Andrea | 2024.08.29. 06:00
Javában vásárolják a bérleteket Siófokon a NEKA férfi csapatának meccseire
A balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia, vagyis a NEKA férfi NB I-es csapata a 2024/2025-ös idény hazai mérkőzéseit a siófoki Kiss Szilárd Sportcsarnokban játssza. Abban a városban, ahol a női vonalon szép hagyományai vannak a kézilabdának. A NEKA szerdán egy balatoni hajón tartott sajtótájékoztatót.

Sokan megbámulták Siófokon a NEKA-s kézilabdás fiúkat.

A kétméter körüli játékosok egyforma fehér mezben szálltak fel a Talizmán hajóra, hogy egy kétórás sétahajózás során bemutatkozzanak a sajtó képviselői előtt, és vezetőikkel együtt bejelentsék: a csapat a 2024/2025-ös idény hazai mérkőzéseit az ezer fős siófoki Kiss Szilárd Sportcsarnokban játssza.

Így újra életet lehelnek a siófoki arénába, hiszen a 2019-ben EHF-kupa-győztes Siófok KC női csapata jelenleg a harmadosztályban (NB II-ben) szerepel, miután a 2022/23-as szezon végén szélnek eresztették az élvonalbeli keretet.

Hajózni indultak a siófoki kikötőből a NEKA NB I-es férfi játékosai
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A Komló ellen kezdenek

A tervezett program szerint a 2024. szeptember 7-i első bajnoki fordulóra kiírt NEKA–Carbonex-Komló összecsapáson lép először pályára a boglári akadémia együttese a siófoki arénában 18 órától. Előtte pedig 15 óra 30-tól a Siófok KC női gárdája játszik a PEAC ellen (NB II-es meccs). Az összefogás célja, hogy újra igazi kézilabda-délutánokkal örvendeztessék meg a szurkolókat. A további meccsnapokon is előbb a lányok, majd a NEKA-s férfiak játsszák le a mérkőzéseket.

Információk szerint sorra értékesítik a bérleteket a NEKA idényére, sokan szeretnének újra élvonalbeli kézilabdát látni Siófokon.

Siófokra, az ezer fő befogadására alkalmas Kiss Szilárd Sportcsarnokba költözik a NEKA
Fotó: SKC-sportkomlexum.hu

A NEKA egy szerethető csapat

A balatonboglári NEKA a magyar kézilabdasport utánpótlás-nevelésének kiemelkedő bázisa, ahol 14-21 éves kor között tanulnak és versenyeznek a fiatalok. A legmodernebb edzésmódszerekkel kiváló szakembergárda dolgozik a gyerekekkel. Az akadémiára bekerülni sem egyszerű.

Többlépcsős kiválasztási metódussal válogatják ki a legtehetségesebb és a legjobb adottságú fiúkat és lányokat az országból.

A NEKA NB I-es csapata az akadémiai rendszer csúcsát jelenti, ide maguknak a NEKA-s nevelésű játékosoknak is nagyon keményen kell dolgozni, hogy a keret tagjai lehessenek. (Más akadémiákból is igazolnak játékosokat.) Mint mondják, ez egy szerethető csapat. 2024 májusában a Tatabányán rendezett Magyar Kupa négyes döntőben bronzérmesek lettek.

A szegedi és a veszprémi szurkolók állva tapsoltak nekik a Dabas elleni bronzmeccsen. Erősségük, hogy szívvel-lélekkel, gyors, dinamikus kézilabdát játszanak. 60 percen át a még az utolsó labdáért is vetődnek.

Mocsai Lajos alapító, a NEKA-s játékosok gyűrűjében
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A boglári munkacsarnok már nem alkalmas az NB I-es meccsekre

– Ez egy nagy lépés számunkra. Szintet lépünk a kézilabdázásban – mondta Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője. – Kimaxoltuk a munkacsarnokot Bogláron, ahol eddig játszottunk. Bízom benne, hogy Siófokon a Kiss Szilárd Sportcsarnokba ellátogatnak a környékbeli szurkolók, és kialakíthatjuk magunknak a „hazai pályát”. Azt gondolom, hogy csodálatos helyszínen leszünk, hiszen a siófoki sportcsarnok egy ékszerdoboz. Küldetésünk, hogy fiatalokat neveljünk.

11 saját nevelésű játékossal, valamint szegedi, és veszprémi akadémiák játékosaival 17-25 éves fiatalok alkotják a keretet

– emelte ki Mocsai Tamás.

Mocsai Tamás ügyvezető szerint a NEKA szintet lép az idén
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Mindent elkövetnek, hogy megtartsák a nézőket

Sótonyi László vezetőedző (egyben a férfi junior-válogatott szövetségi edzője) a negyedik szezonját kezdi a NEKA-nál. Az első évben feljutottak az első osztályba, a második szezonban 8-dik helyezést értek el.

Extra eredmény volt a 2023 márciusában kivívott döntetlen a világsztárokat felvonultató Telekom Veszprém ellen, valamint a Magyar Kupa bronzérem.

– Nem is lehet más a célunk, hogy tovább folytassuk ezt a sorozatot – mondta Sótonyi László. – Siófokra költözünk, egy kézilabda-tradícióval rendelkező városba, és azt ígérhetem, hogy ez a csapat mindent el fog követni, hogy megtartsa nézőket, és egyre többet látogassanak ki a mérkőzéseinkre – ígérte Sótonyi, aki hozzátette: jó az irány, ugyanis a NEKA-tól a Bundesligába és spanyol csapatokba is kerültek már játékosok, és többen ott kopogtatnak a válogatott ajtaján.

Sótonyi László, a NEKA edzője szerint mindent elkövetnek, hogy megtartsák a nézőket
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A franciák nagyon büszkék lennének egy olyan akadémiára, mint a NEKA

– 10 évvel ezelőtt alapítottam a NEKA-t azzal a céllal, hogy Európa meghatározó utánpótlásközpontja legyen – mondta Mocsai Lajos, a NEKA megálmodója, alapítója, sporttudományos és szakmai főigazgatója.

Mint kiemelte, létrehozták a NEKA lakófalut, ahol egyedülálló diagnosztikai központ és vadonatúj konditerem is a rendelkezésre áll.

– A világ- és olimpiai bajnok franciák egyik kézilabda-küldöttsége úgy nyilatkozott, hogy ők nagyon büszkék lennének, ha Franciaország 5 régiójának valamelyikében akár egy ilyen komplexum is épülne – mesélte Mocsai Lajos. Mint mondta, egy hasonló akadémián Berlinben 500 eurót kell fizetni havonta a szülőknek.

Mocsai Lajos szerint 100-ból 6-8 ember lesz NB I-es játékos, 3-4 pedig korosztályos válogatott. Innen lehet továbblépni a nemzeti válogatottba, vagy akár a külföldi klubokba. Ehhez azonban rengeteg professzionális munkára és céltudatosságra van szükség.

A szakmai munkát egyébként nagylétszámú stáb segíti. Edző, kapusedző, orvos, terapeuta, humánkineziológus, gyógytornász, erőnléti edző és sporttudományos szakember is rendelkezésre áll. A játékosok értékelést kapnak az ellenfélről, a taktikájukról, sőt még a játékvezetőkről is, ami igencsak egyedülálló a mezőnyben.

A 150 centis, 50 kilós fiú most 197 centi magas és 100 kilót nyom

Molnár Robin, a NEKA balszélsője 14 évesen került a boglári akadémiára. Mint a likeBalaton.hu-nak elmondta, Győrből érkezett a Balaton partjára, és már ötödikben azzal nyaggatta az anyukáját, hogy sportiskolába szeretne járni. Amikor a NEKA-hoz került, 150 centis és 45-50 kilós volt. – Tudtam hogy fejlődnöm kell, fizikálisan előre kell lépnem.

Aztán a sok erőnléti képzésnek, a napi két edzésnek, és a NEKA konyhájának köszönhetően ez sikerült is. Most 195-197 centiméter magas vagyok attól függően, hogy reggel vagy este mérnek, és pont 100 kiló a súlyom

– mesélte Robin, aki a junior Európa-bajnokságon 12. helyen záró válogatott kapitánya. – Erősségem a védekezés és a kiegyensúlyozott támadójáték. Szeretnék a legmagasabbra jutni, a Bajnokok Ligájában játszani, és minél többet szerepelni a nemzeti válogatottban, amihez nagyon jó, hogy ilyen fiatalon sok játéklehetőséghez jutunk az első osztályban. Egy idő után az is vonzó, hogy sok pénzt lehet keresni, de most a csapatban ez senkinél sem prioritás, hanem a játék szeretete. Idővel, amikor család és gyerekek is lesznek, akkor valószínűleg a bevétel is előtérbe helyeződik – mondta Molnár Robin, aki jelenleg a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen kézilabda szakedzőnek tanul. Mint mondta, a NEKA-nak azt is köszönheti, hogy hamar önállósodott, amikor olyan fiatalon eljött otthonról.

Molnár Robin 14 évesen került az akadémiára, most pedig a játék mellett a Testnevelési Egyetemet is végzi
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

8 új játékost igazolt a NEKA

19 fős kerettel, 8 új igazolással vág neki a NEKA az idei bajnokságnak. Erősségüket mutatja, hogy a tavalyi junior világbajnokságon 4, az idei junor Európa-bajnokságon 8 NEKA-s játékos volt a magyar válogatott keret tagja. A rengeteg világsztárral megspékelt magyar férfi kézilabda NB I azonban „más kávéház”. Tavaly is sűrű volt a mezőny. A NEKA is döbbenten állt az előtt, hogy 17 ponttal kiestek az első osztályból. Közben mégis lehetőségük nyílt az élvonalban való szereplésre, mivel a feljutó Békési FKC nem adott be klublicenc-kérelmet az NB I-re, ezért az MKSZ Nevezés és bajnoki osztályba sorolás szabályai értelmében a szereplési jog az NB I-ből kieső csapatok közül az előrébb végző, 13. helyezett NEKA csapatát illette meg. Idén a stabil szereplésre, és a biztos bentmaradásra törekszenek.

Nyitókép: NEKA/Tompos Gábor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva