sonline.hu | 2022.10.04. 08:00
Nem semmi! Közel 8 millió egy garázs átlagos ára a Balatonnál
A megyében Siófokon kérnek értük a legtöbbet, frekventáltabb környezetben átlagosan 7,7 millió forintért kelnek el a Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat felmérése szerint. 

A garázsok ára országosan 21 százalékkal magasabb volt az első nyolc hónapban, mint egy évvel korábban, az átlag­ár kicsivel meghaladta a 6 millió forintot – közölte az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat. Kiemelték: a legnagyobb drágulást a külső pesti kerületekben mérték, ezek a városrészek is felzárkóztak a belvárosi árszinthez. A garázsok a megyei jogú városokban 10 százalékkal drágultak idén a tavalyi 3–5 millió forint közötti árhoz képest, az új garázsok ára azonban ennél is magasabb lehet.

Egy gépkocsitároló átlagára Siófokon, ahol sok új építésű ingatlan található, idén 7,7 millió forint volt.

– Egy önálló, új építésű garázs ára 8–10 millió forint körül van már Siófokon – mondta el Balassa Béla, siófoki ingatlanközvetítő. Hozzátette: a Foki-hegyen a panellakások alatt és a belvárosban vannak mélygarázsok, amelyek szinte azonnal elkelnek, amint piacra kerülnek. Megjegyezte: sokan féltik a drága, új autójukat, keresettek a garázsok, de az elmúlt években nagyon kevés épült belőlük, mert drága a terület ára és a kivitelezés is. Különálló, vízpartközeli, újabb építésű garázsokat nagyítóval kell keresni.

Egyre több helyen kell fizetni a parkolásért és egyre keresettebbek a garázsok, amelyeket átlagosan havonta 25–30 ezer forintért lehet bérelni.

– Egy garázsnak minimális a fenntartási költsége, nincs rezsi, jó befektetés – emelte ki a siófoki ingatlanos.

Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. tulajdonosa elmondta: Kaposváron az eladó garázsok pár nap alatt gazdára találnak.

– Átlagosan tíz százalékkal kerülnek többe a garázsok. Az árak a műszaki állapottól függően 3,5 millió forinttól indulnak, de az önálló, villannyal ellátottakért 5 millió forintot is elkérnek az eladók – tette hozzá az ingatlaniroda tulajdonosa.

Megjegyezte: a legkeresettebbek a belvárosiak, többen bérlik ezeket, így a munkahelyük közelében biztosított a parkolásuk. Sokan a kaposvári kórház közelében keresnek garázsokat, a lokációtól függően havonta 10–25 ezer forintért bérelhetőek. – Egy garázs nem igényel nagy befektetést, nem kell rá sokat költeni és értékálló – jegyezte meg Boldizsár Balázs.

Sok tulajdonos spájzként használja a garázst

A városok között nincs számottevő különbség és a növekedés mértéke átlagosan 10 százalék körül alakult. A garázsok árazásában akár egy városrészen belül is tetemes eltérések adódhatnak: jelentős árbefolyásoló tényező, hogy fedett tárolóról, mélygarázsról vagy különálló garázsról van szó. Jellemzően utóbbiak kelnek el az átlagár felett, míg a fedett autóbeállók akár harmadával olcsóbbak is lehetnek. Továbbá a garázs állapota, illetve az, hogy új vagy használt, szintén meghatározza az árat. Több lakás tulajdonosa pedig nem csak parkolásra használja garázsát, hanem itt tárolja a nem használt holmikat, vagy akár mélyhűtőt is tesznek bele, és itt tárolják a befőtteket is.
Forrás: sonline.hu
Nyitókép: illusztráció / shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva