Krausz Andrea | 2021.03.30. 17:00
Óvatosan az úton! Varangyasszonyság épp az urát viszi a hátán
Mókás jelenség, amikor a termetes barna varangy nőstény hátán viszi feleakkora hím párját. Az első tavaszi melegben egymásba kapaszkodva menetelnek árkon-bokron keresztül a víz felé, hogy lerakják petéiket. Nem árt vigyázni, nehogy elüssük őket!

Ahogy melegszik az idő, a Balaton környékén is egyre nagyobb számban bújnak elő a békák. A nagyra növő barna varangyok fák gyökerei között, kövek alatt, pincékben bújnak meg, ám tavasszal azonban előjönnek, hogy a párzás idején felkeressék a vizeket, mocsaras részeket, csatornákat.

Siófokon, a Töreki tavak mentén húzódó tanösvény mentén is megindulnak ilyenkor a békák.

Siófoki-Töreki tanösvény
Fotó: Krausz Andrea

 

– Mivel a barna varangyok a szaporodási időszak kivételével szárazföldi élőhelyeken tartózkodnak, a téli hibernációt követve a szaporodóhelyeikre gyakran nagy távolságot kell megtenniük.
A hímeknél termetesebb nőstényekre gyakran már úton a víz felé felkapaszkodnak a hímek, és hátukon utaznak, ezzel is javítva szaporodási esélyeiket. A barna varangyok árkon-bokron keresztül menetelnek a víz felé, átszelik az utakat, hogy elérjék céljukat: a tavakat, holtágakat, lassú folyású patakokat és nagyobb vízállásokat, ahol

vízinövényekre, gallyakra tekerve rakják le kétsoros, több méter hosszú, akár ezernyi petéből álló petezsinórjukat

– írja honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Barna varangy
Fotó: Pixabay

 

A barna varangy ragadozó életmódot folytat, táplálékát rovarok, pókok, csigák és giliszták alkotják zömében. Hasznos és védett állatunk. Vigyázzunk rájuk!

Nyitókép: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság/Kovács Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva