Krausz Andrea | 2022.03.22. 10:00
Színes és értékteremtő az idei Siófoki Tavaszi Fesztivál
Nem mindennapi tavaszi fesztivál vette kezdetét Siófokon. Színházi előadásoktól kezdve komolyzenei koncerten keresztül fiataloknak szóló produkciókkal, valamint egy különleges kiállítással zajlik a háromhetes programsorozat a művelődési központban.

– Ritkaságszámba megy az a Szász Endre festőművész képei alapján megrendezett faliszőnyeg-kiállítás, melyet Vámos Arnold gyűjteményének jóvoltából nyithatunk meg a művelődési központ emeleti galériáján. A szőnyegeket Kustán Melinda iparművész készítette, aki március 22-én, kedden megnyitja a tárlatot – mondta Kiss László, a Kálmán Imre Művelődési Központ igazgatója.

Faliszőnyegeken láthatjuk Siófokon a Munkácsy-díjas Szász Endre motívumait
Fotó: Heol/Gál Gábor

Dés László Siófokról indítja turnéját

Március 24-én a Kossuth- és Prima Primissima díjas magyar előadóművész-zeneszerző, Dés László országos turnéja épp Siófokról indul. Dés mostani koncertsorozata hasonlít a legendás „Férfi és nő” című produkcióhoz, amelyben négy színész lépett fel. Ezúttal is színművészek lesznek a koncertsorozat vendégei:

Básti Juli (Kossuth-, Jászai Mari- és Prima Primissima djas) valamint Nagy Ervin (Jászai Mari-díjas) mutatja meg énektudását,

és tolmácsolnak olyan Dés-slágereket, mint például a Nagy utazás, Vigyázz rám, Olyan szépek voltunk, A zene az kell, vagy a Mi vagyunk a grund!

Vissza a klasszikus értékekhez!

– Visszacsempésszük a komolyzenét és az operát a Siófoki Tavaszi Fesztivál programjába.

Barokk és a romantikus zongoraművek, dalok és áriák csendülnek fel az Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész Teleki Miklós, valamint a Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kertesi Ingrid jóvoltából.

A leggyakrabban foglalkoztatott klasszikus zenei előadók közé tartozó Teleki Miklós egyébként Siófokon él, nyolc hanglemez őrzi játékát, alapítója és művészeti vezetője a Majestic Sounds hangversenysorozatnak, amelynek siófoki alkalmai mára a város egyik meghatározó programjává nőtték ki magukat. Munkásságát Siófokért Emlékéremmel díjazták. Kertesi Ingrid több nemzetközi énekverseny díjazottja. Nagyon szereti a barokk zenét, az oratóriumokat, miséket, kantátákat. Számos versenyen vett részt, és szerepelt a győztesek között. Rendszeresen vendégszerepel külföldi operaházakban és oratóriumesteken: Bécsben, Berlinben, Grazban, Lugenben, Amsterdamban, Bregenzben, Párizsban, Strassburgban, Bach és Händel zongorára (azaz eredetileg csembalóra) írott művein kívül Purcell, Caccini és Händel dalokat, áriákat hallhat majd a közönség, majd Chopin és Liszt zongoraművei mellett Puccini, Donizetti és Verdi gyönyörű operaáriái is felcsendülnek a színházteremben – emelte ki Kiss László.

Siófok Fő terén a Tavaszi Fesztivál plakátja
Fotó: Krausz Andrea

 

Március 28-án Magyarok a Kárpát medencében címmel a Jászai Mari-díjas magyar színművész,

Benkő Péter irodalmi estjére várják az érdeklődőket. A tervek szerint ezzel az eseménnyel csatlakozik Siófok a „Petőfi 200” emlékévhez.

Az Országgyűlés Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt, hiszen jövőre ünnepeljük a költő születésének 200. évfordulóját. Sok más településhez hasonlóan mostantól Siófokon is kiemelt figyelmet kapnak majd a Petőfi Sándorhoz kapcsolódó események és rendezvények.

Musical, folk-rock és operett

Április 2-án a Pannon Várszínház mutatja be A Pál utcai fiúk című zenés produkciót. Dés László és Geszti Péter nagy sikerű családi musicaljének alapját Molnár Ferenc világhírű regénye adja, de különlegessége, hogy ez a darab nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg.

A Kormorán együttes énekese, a felividéki származású Vadkerti Imre és barátai a költészet napja alkalmából április 10-én akusztikus koncertet adnak a Kálmán Imre Művelődési Ház Teátrum kávéházában.

Április 11-én pedig egy friss premier érkezik Siófokra. A Pannon Várszínház idei évadának utolsó bemutatója a Csókos asszony címet viseli. Ezúttal nem egy szokványos operettről lesz szó, hanem dalcsokrok és slágerek hangoznak fel egy nagyon szórakoztató előadás formájában. Ráadásul Veszprém után elsőként Siófokon.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva